Tart a lakásépítési láz - folyamatosan emelkednek a telekárak

Vágólapra másolva!
Az otthonteremtő hiteleknek és támogatásoknak köszönhetően a téli hónapokban sem csökkent a kereslet az építési telkek piacán, ami tovább gyorsította a telkek drágulását. Ingatlanpiaci szakértők szerint a tavalyi 20 százalékos drágulás ugyan nem ismétlődik meg, de átlagosan 15 százalékkos árnövekedéssel idén is számolni kell.
Vágólapra másolva!

Budapesten és a vidéki nagyvárosokban nyoma sem volt a telekpiacokon megszokott téli pangásnak, amit a szakértők a kedvező feltételekkel kínált otthonteremtő hitelekkel és támogatásokkal magyaráznak. Az év elején tapasztalt élénk vásárlási kedvet csak tovább fokozza, hogy sokan még a tavaszi "árrobbanás" előtt szeretnének megfelelő építési telekhez jutni, ami adott esetben több százezres megtakarítást is jelenthet. A tavaly tapasztalt 20 százalékos átlagos árnövekedés az elemzők szerint idén valamelyest mérséklődik, de 15 százalékos emelkedéssel így is számolni lehet országszerte.

A főváros telekpiacán továbbra is a budai oldalon tapasztalható a legnagyobb árnövekedés, ahol frekventáltabb területeken nem volt ritka a 40-80 százalékos drágulás sem. A legfelkapottabb helyek továbbra is a II. illetve a XII. kerületekben találhatóak, ahol 200 ezer forinttól akár 300 ezerig is felkúszhatnak a négyszögölárak elhelyezkedéstől függően. A budai oldalon fogyó telkekkel párhuzamosan a kerületek beruházási programjainak köszönhetően egyre inkább felértékelődnek a pesti oldalon található külső, elsősorban zöldövezeti területek.

Fővárosi telekárak (átlagosan ezer forint/négyszögöl)

Kerület

Ár

I.

237

II. (belterület)

333

II.

128

III.

86

XI.

195

XII.

197

XXII.

44

Forrás: Napi Gazdaság, Mareco Ingatlan Rt.

Szintén nagy a kereslet a Budapest környéki települések iránt (Solymár, Budaörs, Budakeszi, Törökbálint), amelyek közé további területek "olvadtak" a kivándorlási gyűrű kitolódásával. Aki még olcsón szeretne telekhez jutni, annak ma már a Vecsésen, Biatorbágyon, illetve a Pilis, és a Dunakanyar külső részein kell keresgélnie.

Az árszínvonal dinamikus növekedése figyelhető meg a vidéki nagyvárosokban és a felkapottabb üdülőövezetekben is, amelyek közül továbbra is a Balaton környéke produkálta a legnagyobb áremelkedést. A városok közül Sopron áll az élen 20-160 ezer forintos négyszögöláraival, amelyet Győr és Szombathely követ 15-55 ezres értékekkel.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Megindult a visszatelepülés Budapestre

Árrobanás a hazai földpiacon

Lakáshitel melléklet

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről