Egyre olcsóbbak a lakáshitelek

Vágólapra másolva!
Alaposan felélénkítette a bankok kamatversengését a kormány által megemelt használt lakásokra igényelhető hiteltámogatás. A márciustól hatályba lépett kormányrendeletnek köszönhetően 7 százalékról 10-re nőtt a támogatás mértéke, továbbá garantáltan 6 százalék alatt marad a kamat mértéke, amit a jelzálogbankok további kedvezményekkel is kiegészíthetnek a fokozódó piaci harcnak köszönhetően.
Vágólapra másolva!

A hiteligénylőknek jó hír, hogy az állami támogatás 3 százalékpontos növekedése mellett a jelzálogbankok további kedvezményeket és kamatcsökkentéseket vezetnek be a használt lakásokra igényelhető hitelkonstrukcióknál, amelyek kamatát az államilag megszabott 6 százalék alatt kell tartaniuk. A kiélesedett kamatversennyel a kereskedelmi bankok csak úgy tudnak lépést tartani, ha szerződést kötnek valamelyik jelzálogbankkal, hiszen a piaci kamatozású lakáshiteleik még az utóbbi hónapok jelentős kamatcsökkentései ellenére sem versenyképesek az államilag támogatott formával szemben.

A márciusig gyakorlatilag monopolhelyzetben lévő Földhitel és Jelzálogbank Rt. (FHB) mellett megjelent az OTP saját jelzálogbankja is, amely az anyacéggel konzorciálisan együttműköve nyújtja a kölcsönöket. A versengést csak tovább erősíti, hogy harmadik piaci szereplőként bekapcsolódott a lakossági kölcsönügyletekbe a HVB Jelzálogbank is, amely eddig csak a bank által finanszírozott új lakásokhoz kínált kedvezményes hiteleket.

Az OTP és a HVB jelzálogbankjának megjelenésére az FHB tovább bővítette a hiteleit árusító kereskedelmi bankok körét, így már a CIB, K&H, MKB, Inter-Európa és az Erste Bank mellett a Postabank fiókjaiban is lehet államilag támogatott FHB hiteleket igényelni. További újdonság az FHB részéről, hogy egyedi elbírálás alapján akár 100 százalékig is felmehet a hitel aránya a korábbi 80 százalékos mértékről. Ez a gyakorlatban úgy valósulhat meg, hogy az ügyfél egy 10 milliós ingatlan vásárlása esetén az új lakás mellé felajánl még egy ugyanilyen értékű ingatlant, így az egyesített hitelbiztosítéki érték 60 százaléka 10,8 millió forint körül van, ami több mint a vételár. A jelzálogbank így kockázata belül marad a törvény által előírt határon.

Bizonyos hitelperiódus esetén államilag garantált a 6 százalékos kamatszint, ami meglehetősen leszűkíti a bankok mozgásterét, ám ennek ellenére további kedvezményekkel csalogatják az ügyfeleket. Az FHB 4,5 százalék kamat plusz 1,5 százalék kezelési költségért adja a használt lakásokra igényelhető kölcsönét, ám a kezelési költségben benne van a hitelfedezeti életbiztosítás díja is, így az adós halála esetén a biztosító fizeti ki a hátralékot, és az nem az örökösöket terheli. Az OTP Jelzálogbankja 4 százalékos kamat mellett 2 százalékos kezelési költséget számol fel, azonban jó tudni, hogy a kezelési költség éves szinten 9 forintba lett maximalizálva, így már 5,4 milliós tartozás esetén 2 százalék alá csökken a járulékos költéség mértéke.

A lakáskölcsönt felvevőken jelentős induló kiadással kell számolniuk, amelynek mértéke a hitelbírálat, közjegyzői okirat elkészítése és értékbecslés után a 100-200 forintot is elérheti. Az OTP éppen ennek az összegnek a finanszírozására találta ki, hogy az indulási költségekkel megemeli a hitel nagyságát, amit az ügyfélnek ugyan letétbe helyeznie, ám a szerződés megkötésekor visszakapja azt.

A lehetséges hitelfelvevők körét jelentősen kibővítheti, hogy az új típusú támogatott hitelt már nem csak vásárláshoz, hanem építéshez, bővítéshez és korszerűsítéshez is lehet igényelni, ráadásul könnyebb kötési feltételekkel és akár többször is. A lakáskorszerűsítés esetén a festésen és burkolatok cseréjén kívül gyakorlatilag minden felújítási munkára igényelhető a hitel.

Nincs okuk az elkeseredésre azoknak sem, akiknek a hiteligénylése nem fér bele a lakásfelújítás fogalmába, vagy csak egyszerűen áthidaló kölcsönre van szükségük, ugyanis az állami támogatás bevezetésének hatására a piaci kölcsönök kamatozása is jelentősen csökkent. A CIB és a Konzumbank 1, az Erste 3, a K&H 1,6, míg az MKB Bank 1,25 százalékponttal csökkentette a kamatait.

Bank

Éves kamat

Kezelési költség

Hitelbírálati díj

CIB Bank

12,99%

2% folyósításkor és évfordulókon

-

Erste Bank

12,50%

évi 1,5 %

1%, min 5000 Ft

K&H Bank

14,90%

havi 0,1%, de építésnél 500-5000ft

építésnél 2%, 15 000-60000Ft

OTP Bank Forrás hitel

5,5% (6 hónapos kamatper.)

4% (5 éves kamatper.)

évi 2%, havi 1500-9000 Ft (OTP-s számláról)

2200 Ft ügyintézési díj

Raiffeisen Bank lakáskölcsön

11,3%

havi 0,15%

1%, min. 35 000 Ft

FHB

5,9%, (1 éves kamatper.)

évi 1,5%

0,50%

4,5% (5 éves kamatper.)

évi 1,5 %

0,50%

HVB Extra hitel

16%

havi 500 Ft

-

(Üzleti Negyed)

Ajánló:

Ingatlan
(az Üzleti Negyed melléklete)

Lakáshitel 2002
(az Üzleti Negyed melléklete)

Korábban:

Használtlakás-hitel 6 százalékos kamat alatt
(2002. február 17.)

FHB-hitel a lakás vételárának egészére
(2002. március 16.)

A lakáshitelt nyújtó bankokról
(2002. február 15.)

Nem hiányzik a könyvtárából?

Mester Sándor: Multimóka - Nemzetközi cégek alulnézetből


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről