Jelentősen drágulnak januártól a dohány- és alkoholtermékek

Vágólapra másolva!
Emelkedik a dohány, az égetett szeszes italok és a sör jövedéki adója januártól a két évre elfogadott költségvetési törvény alapján. Ennek következtében például a cigaretta kiskereskedelmi ára várhatóan 10-15 százalékkal nő. Az adóemelések nagyságrendje nem tér el a korábbiaktól, s lényegében közelítésnek nevezhető az uniós szinthez. Az üzemanyag adója csak jövő júliusban módosul majd.
Vágólapra másolva!

A cigarettákra kivetett tételes adó csaknem 15 százalékkal nő, s ennek nyomán jelentős mértékben emelkedik a kiskereskedelmi eladási ár is. Azaz míg 2001. januártól ezer darabonként 3040 forint a tételes adó, ez jövő évkezdettől 3435-re módosul. Ugyanakkor a kiskereskedelmi árra kivetett 17 százalékos adó jövő év elejétől sem változik. Ténylegesen ez a cigaretták adójának mintegy 15 százalékos emelkedését jelenti. Az adóemelések mértékének meghatározásakor a kormányzat arra hivatkozott, hogy a jelenlegi mintegy 41 százalékos adószintet közelíteni kell az Európai Unió minimális adószintjéhez, ami jelenleg a teljes ár 57 százaléka.

A honi dohánygyárak a kétéves költségvetésben elfogadott tételekkel számolnak. Külön kérdés, hogy a valóságban milyen mértékben nő a cigaretta kiskereskedelmi ára. Ahogyan egy szakmabeli fogalmazott, "az emelés mértéke az éves, 10 százalékos inflációnál kezdődik, felső határa az adóváltozás 15 százaléka lesz". A négy dohánygyárat visszafogja a közöttük folyó verseny, illetve tartanak a feketepiac erősödésétől is. A forgalmazási adatok 1999 óta visszaesést mutatnak: akkor 22,7, tavaly 21,2 milliárd szál volt, idén valószínűleg 20 körül alakul. (Mint azt korábban megírtuk, ennek egyik oka az igencsak jelentősen megugrott illegális behozatal.) A szakma egyébként tavaly 150 milliárd forintot fizetett be az államkasszába, ez az összeg 2001-ben 160 milliárdra rúghat.

Az alkoholtermékek adója hektoliterfokonként (a hektoliterfok a 20 fokon mért egy liternyi száz százalékos etilalkohol) 1590-ről 1670 forintra emelkedik. A gyümölcspálinkák esetében ugyanez a mérték 1375, illetve - jövő januártól - 1515 forintnyi. Mindkét változás tíz százalék körüli tehát. Kivételt képez a bérfőzés keretében készült pálinka, melyet - ha 50 hektoliterfoknál kisebb mennyiségben készítenek - legfeljebb 653 forintnyi adó terhel majd (a mérték jelenleg 594 forint).

A Magyar Hírlap információja szerint a legnagyobb finomszesz- és szeszesital-gyártókat tömörítö szövetség adómérséklésre vonatkozó javaslatot készül a Pénzügyminisztérium elé terjeszteni. Véleményük szerint ugyanis most évi 15 milliárdnyi adó folyik be, s a szakma úgy látja, ez akár 20 milliárdra is emelhető, ha visszaszorítják a 20 százalékosra becsülhető illegális forgalmazást. Az adó emelésével azonban éppenhogy ellentétes hatást váltanának ki.

Változik a sör adója is, egy hektoliterre vetítve Balling-fokonként (a Ballling-fok a 20 fokon mért szárazanyag-tartalom) 351-ről 365 forintra módosul, a pezsgőé pedig a literenkénti 75,50 forintról 79,30-ra. A habzó köztes alkoholtermékeknél 88,60-ról 101 forint, a nem habzó köztes alkoholtermékeknél literenként 106,50-ről 115 forint a változás.

Nem módosul viszont a bor adója, marad a szőlőbor literenként 5, az "egyéb" bor 80 forintos terhelése. Marad az is, hogy adómentes az egy gazdasági évben (december 1-jétől november 30-ig) saját fogyasztásra előállított ezer litert meg nem haladó mennyiség. Ugyanez vonatkozik az üzemanyagokra is. Mint azt korábban (MH. 2001. október 30, 17. oldal) megírtuk, a választások után emelkedik a jövedéki tétel (illetve az erre rakódó 25 százalékos áfa), s ez a gázolaj kútárát literenként 11,25, a benzinekét 12,50 forinttal emeli. A halasztással ugyan részben teljesül a szakma évekkel ezelőtt megfogalmazott kívánsága, ám az nem, hogy esetükben az EU-harmonizáció az áfa csökkentését kellene, hogy jelentse.

Kubik Pál

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Árak
(az Üzlet Negyed rovata)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!