Romániában több mint 30 százalékos volt az infláció

Vágólapra másolva!
Romániában tavaly 30,3 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak az egy évvel korábbi, 40,7 százalékos éves infláció után - közölte pénteken a román statisztikai hivatal. A kormány célkitűzésében 29 százalékos infláció szerepelt 2001-re.
Vágólapra másolva!

A pénteken ismertetett adatok szerint decemberben 2,2 százalékkal emelkedett a fogyasztói árindex az előző hóról. Novemberben 2,7 százalékos havi inflációt mértek.

Tavaly az energiahordozókat is tartalmazó fogyasztási iparcikk-kosár átlagosan 31,4 százalékkal drágult, az élelmiszerárak 27,0 százalékkal, a szolgáltatások árszintje 36,2 százalékkal emelkedett.

A román kormány 2002-re 22 százalékos inflációt tervez, s 2004-re 10 százalék alá akarja szorítani az éves drágulást. A Dow Jones által idézett elemzők azonban az idei célkitűzést "derűlátónak" nevezték, mivel szerintük az energiaárak kiigazítása meg fog látszani az inflációs adatokon.

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött készenlétihitel-megállapodás szerint a kormánynak időről időre úgy kell módosítania az energiaárakat, hogy csökkenjenek az energiaszektor veszteségei.

(MTI)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről