A tőzsdeindex emelkedésére számítanak az elemzők

Vágólapra másolva!
Az Üzleti Negyed által megkérdezett pénzügyi szakértők szinte egyöntetűen arra számítanak, hogy az első választási forduló után meglódult tőzsdeforgalom továbbra is lendületben marad az elkövetkező hetekben, azonban a folyamat tartósságát tekintve már eltértek a vélemények. Jelenleg (11:40-kor) szerény csökkenést mutat a tőzsdeindex, amely 8836 ponton áll.
Vágólapra másolva!

Bartos István az AEGON Magyarország Értékpapír Rt. üzletkötője, felfokozott forgalomra számít az elkövetkező hetekben, azonban szerinte a választásokon túl érdemes odafigyelni az argentin gazdaság vesszőfutására is, ugyanis Dél-Amerika legnagyobb gazdaságának a csődje hozzánk is begyűrűzhet, ami lényegesen nagyobb befolyással bírhat mint a választási eredmény. A szakember szerint a gyors fellendülés csak néhány hetéig fog tartani, ugyanis hosszútávon már nem a pártok ígérgetései, hanem a tényleges gazdasági lépéseik befolyásolják majd a piacot. Az viszont ígéretesnek tartja Bartos István, hogy az MSZP programjában szerepel az árfolyamnyereség-adó eltörlése, amely visszaáramolhat a tőzsdére ugyancsak forgalomnövekedést generálva. Az elkövetkezendő napok "slágerpapírjai" Bartos szerint az energiaszektorból fognak kikerülni.

Kende Gábor az MKB Értékpapír és Befektetési Rt. Főosztályvezető-helyettese már jóval kisebb jelentőséget tulajdonított az argentin gazdaság összeomlásának, ugyanis ez szerinte már egy előrelátható hosszú folyamat eredménye, amely beárazódhatott a részvényárakba, sőt a szabad tőke elfordulása a dél-amerikai piactól, még jól is jöhet a kelet-európai gazdaságok számára. Kende Gábor is nagyobb forgalomnövekedésre számít az elkövetkező napokban, amit egy hosszabbtávú egyenletes növekedés is követhet.

Trippon Mariann, a CIB Bank Rt. elemzője szintén emelkedésre számít. - A magyar tőzsde az elmúlt hetekben a külföldi piacoktól függetlenül is optimista volt. A pozitív hangulat tovább fokozódhat, mivel a választások lezajlásával megszűnt a bizonytalanság - mondta az elemző.

Révész Erik, a Raiffeisen Értékpapír és Befektetési Rt. elemzője ezzel szemben rövidtávú esést jósol, mivel a MSZP és az SZDSZ fölénye nem olyan meggyőző, hogy a programjukban szerepeltetett piacliberalizációt maradéktalanul megvalósíthassák. A szakember ugyanakkor bízik abban, hogy a helyzet két-három héten belül stabilizálódik, ami akár tartós növekedést is eredményezhet. A két forduló közötti fellendülést csupán rövidtávú spekulációnak tartja Révész Erik, amit jól bizonyít a tőzsde jelenlegi megtorpanása, ugyanis a befektetők már ki is vették a gyorsan szerzett profitot.

52,95 pontos emelkedéssel, 8.914,64 ponton nyitott hétfőn a BUX, ami 0,60 százalékos erősödés a pénteki záró értékhez képest. Jelenleg (11:30-kor) szerény csökkenést mutat a tőzsdeindex, amely 8836 ponton áll. A Mol-részvények árfolyama 5635, az OTP-papíroké 2390, a MATÁV részvényei pedig 1026 forintot érnek.

(Üzleti Negyed)

Ajánlat:

Tőzsde
(az Üzleti Negyed rovata)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!