Lakástakarék-pénztárak: 15 milliárd forint feletti kifizetések

Vágólapra másolva!
A négy hazai lakástakarék-pénztár a lejárt szerződések után több mint 15 milliárd forintot, ezen belül 4 milliárd forint fölötti hitelt utalt ki ügyfeleinek az első negyedév végéig. Szakértők korábban úgy vélték, hogy az új és a használt lakások vásárlásához nyújtott kölcsönök kamatainak drasztikus csökkenése mérsékelheti a lakáskasszák termékei iránti érdeklődést. Az idei első negyedéves számok viszont azt mutatják, hogy nincs jelentős visszaesés.
Vágólapra másolva!

A kedvezményes lakáshitelek nyújtásánál a kereskedelmi bankok nagy része ma már önerőként fogadja el a lakástakarék-pénztárral kötött szerződést. Ennek köszönhetően - dacára annak, hogy a bővülő lakáshitelkedvezmények eddig nem vonatkoztak a lakáskasszák termékeire - továbbra is jelentős számú, az első három hónapban több mint 56 ezer új, előtakarékossági szerződést kötöttek a lakáskasszáknál. Ezzel március végéig 754 ezer fölé nőtt az érvényben lévő szerződések száma. A négy szakosított pénzintézetnél 2002. március végéig 528 milliárd forint fölé emelkedett az érvényben lévő szerződések összege. Ezen belül a beváltott szerződések összege - ahol a számlanyitási díjat már teljes egészében megfizették - megközelítette a 490,77 milliárd forintot.

Gergely Károly, az egyesület elnöke korábban 300 milliárd forintra becsülte azt az összeget, amely a hazai lakásállomány felújításához évenként szükséges. Az idei első negyedéves szerződésszámok azt mutatják, hogy az érdeklődés nem lanyhult jelentősen. A lakáskasszák többsége olyan kombinált termékekkel jelent meg a piacon, amelyek lehetővé teszik, hogy az ügyfelek egyszerre több kedvezménnyel, például a jelzáloghitelek kamattámogatásával, az előtakarékossághoz nyújtott állami támogatással és a hitelek visszafizetéséhez biztosított adókedvezménnyel is éljenek.

Az első lakástakarék-pénztári szerződések minimálisan előírt, 4 éves megtakarítási ideje tavaly járt le, ezekre 2001 év végéig 10 milliárd forint körüli, hitellel és kamatokkal növelt összeget fizettek ki. A lakáskasszák vezetői korábban úgy vélték, hogy az új és a használt lakások vásárlásához nyújtott kölcsönök kamatainak drasztikus csökkenése mérsékelheti a lakáskasszák termékei iránti érdeklődést. Hozzátették azonban, hogy a lakásukat korszerűsítők, bővítők számára továbbra is ez a megtakarítási forma nyújtja a legolcsóbb finanszírozási lehetőséget.

(MTI)

Korábban:

Simicska távozhat az OTP lakás-takarékpénztártól
(2002. április 28.)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről