A piacon kedvükre válogathatnak a vevők

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két év alatt minden ingatlanpiaci szegmensben túlkínálat alakult ki, amely most érezteti igazán hatását - ez derül ki a GKI és a Wallis 2002. második negyedévi ingatlanpiaci felméréséből.
Vágólapra másolva!

A túlkínálat továbbra is jelentős, a vevőket egy ideje már korántsem a régi "szinte mindegy, hogy milyen áron és feltételek mellett" hozzáállás jellemzi. A vevők - kihasználva a helyzet teremtette lehetőségüket - ma már válogathatnak a különböző adottságokkal rendelkező lakóingatlanok között, sőt sok helyen az előző években felfutó ingatlanárak alatt is találnak maguknak lakást.

Vége tehát az eddig talán már megszokottnak vélt lakáspiaci pezsgésnek. Így fordulhatott elő, hogy a panellakások gyorsan ma már csak jelentősebb engedménnyel adhatók el, a vásárlók többsége pedig tipikusan a kis alapterületű, jellemzően 40-50 m2-es, másfél szobás lakásokat keresi. A 40 négyzetméter alatti új lakásokat tekintve legdrágábban a XII. kerületi Németvölgyben lehet ingatlanhoz jutni, ott átlagosan 418 ezer forint a négyzetméterenkénti ár, szemben a legolcsóbbnak számító, rákoskeresztúri, 257 ezer forinttal. A kisebb méretű használt lakásoknál is Németvölgy a listavezető, 313 ezer forinttal, míg a sereghajtó Csepel, ahol 153 ezer forint az átlagos ár.

Hazánk közelgő európai uniós csatlakozásától sokan egy újabb - az előző évekhez képest mérsékeltebb - ingatlanpiaci fellendülést várnak. Az erre való spekuláció a 12 hónapos várakozásokban azonban szinte még egyáltalán nem érezteti hatását. Az ingatlanforgalmazók és -fejlesztők szerint a piac ezt az áremelkedést már belekalkulálta az árakba. Ebben a tekintetben a következő egy év csak mérsékelt változásokat hozhat - dacára például az állam által jelentősen támogatott, már a használt és új építésű ingatlanokra is felvehető lakáshiteleknek.

Tendenciáját tekintve azonban azzal mindenképpen lehet és érdemes számolni, hogy a vidéki lakóingatlanoknál a keresleti és kínálati viszonyok tekintetében megindul(t) egyfajta konvergencia a fővárosi piaci helyzethez. Amíg eddig a vidéki lakóingatlan piac többé-kevésbé kiegyensúlyozottnak volt tekinthető, addig a közeljövőben várhatóan itt is enyhe túlkínálat jelenik meg.

Rajczy Gábor

(Magyar Hírlap)

Ajánlat:

Ingatlan - az Üzleti Negyed rovata


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!