A jégbor Magyarországon kívül Németországban, Ausztriában és Svájcban ugyancsak kedvelt specialitás. A készítése közben elért megfelelő zamatnak alapfeltétele az, hogy a szőlőszemek megfagyjanak. A gazdák mínusz 5 és 7 Celsius-fokos hőmérsékletben mennek ki a szőlőkbe szüretelni. A fagyott szőlőszem adja meg azt a különleges édes ízt, amely kicsit hasonlít az aszú aromájához.
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának főtitkára, dr. Urbán András szerint a jégbort kizárólag fehér szőlőből készítik, mivel a vörös fajták, ha a bogyó megtöpped és megfagy, nem szép színű bort eredményeznek. Az időjárás enyhe volta ellenére az idén is szüreteltek azonban néhány helyen fagyott szőlőt: még november végén, december elején egyes völgyekben mértek mínusz 7 fokot is, ami kedvezett a kései szüretnek.