A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaMagyarország-Hollandia
HUNHungary
09:00CselgáncsItaly-Hungary
HUNMagyarország
13:00VívásJapan-Hungary
HUNMagyarország
15:00VízilabdaAusztrália-Magyarország
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásImane Khelif-Anna Hamori
NyílNyíl

Gyengébben teljesít idén a bankszektor

Vágólapra másolva!
Nem ismételhető meg a tavalyi 300 milliárd forintos nyereség a pénzügyi szektorban a PSZÁF szerint. Tavaly a bankok 58 százalékkal növelték profitjukat az előző évhez képest. A jelentésből kiderül, hogy Magyarország EU csatlakozása 2004-ben még nem erősítette a bankszektorban a versenyt.
Vágólapra másolva!

Tavaly a pénzügyi szektor kiemelkedő, 300 milliárd forint feletti nyereséget ért el, a teljesítmény 2005-ben várhatóan már nem ismételhető meg - áll a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) az [origo]-hoz eljuttatott közleményében.

Tavaly a bankok 58 százalékkal 275 milliárd forintra növelték adózott nyereségüket, a biztosító társaságok profitja 15 százalékkal, a 2003. évi 35 milliárd forintról 40,4 milliárd forintra emelkedett.

A magyar pénzügyi szektor 2004-ben több mint 30 ezer milliárd forintot közvetített, 18 százalékkal meghaladva a 2003. évi 23,7 milliárd forintot. A főigazgató elmondta, hogy 2004-ben a bankoknál is megjelentek a portfólióromlásra utaló jelek, az idei év kiemelt feladata lesz a hitelintézetek - és a felügyelet - számára a portfólióvizsgálat.

Az uniós csatlakozás még nem növelte a bankpiacon a versenyt

A jelentésből kiderül, hogy Magyarország EU csatlakozása 2004-ben még nem erősítette a bankszektorban a versenyt. A szolgáltatások terén sem volt érzékelhető változás, amit a felügyelet azzal magyaráz, hogy a külföldi anyabankok már eddig is jelentős szakmai segítséget nyújtottak hazai leánybankjaiknak.

Az ügyfelek magatartása sem változott alapvetően, bár a devizahitelezés bővülése a felügyelet szerint talán azt jelzi, hogy a hitelfelvevők részben az uniós csatlakozás hatására kevéssé tartanak az árfolyam- és kamatkockázattól. A felügyelethez érkeztek jelzések a nyugati határszélen élők osztrák bankokba irányuló "hitelturizmusáról" is, de a PSZÁF megítélése szerint ezek a hitelfelvételek még nem öltöttek tömeges méreteket és nem veszélyeztették a hazai bankok piaci pozícióit.

A felügyeletnek 2004 végéig 66, az EU tagállamokban bejegyzett külföldi hitelintézet jelentette be azon szándékát, hogy a jövőben határon átnyúló szolgáltatást kíván végezni, de e tevékenységet tavaly egyikük sem kezdte meg. A hazai bankok közül három jelezte ebbéli szándékát, se céljuk a felügyelet szerint egyelőre nem kifejezetten a piacbővítés, hanem inkább a jövőre való felkészülés a jogi követelmények teljesítésével.

Bár az egységes európai piac az egységes európai útlevél kapcsán megkönnyítette a külföldi fiókok alapítását is, az EU tagállamokban lévő anyabankok közül eddig csupán egy döntött magyarországi leánybankja fiókká alakításáról, ami 2005-ben meg is történhet.

[origo]

40 százalékkal nőtt a bankszektor nyeresége/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/2004122640szazalekkal.html
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!