A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNVég Zsombor
11:20CselgáncsZsombor Veg-Aleksandar Kukolj
HUNMagyarország
12:16ÚszásSzabad 4 x 200m
HUNMagyarország
14:00KézilabdaSpanyolország-Magyarország
HUNHámori Luca
16:18ÖkölvívásAnna Hamori-Marissa Williamson
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
NyílNyíl

Elfogadták az akadálymentesítési adócsomagot

Vágólapra másolva!
A parlament hétfőn elfogadta az akadálymentesítési csomag névre keresztelt törvényjavaslatot, amely összesen 18 közteherviseléssel kapcsolatos jogszabályt módosít. Az új rendelkezések a legégetőbb problémákat orvosolják, azonban nem enyhítik számottevően a vállalkozások adminisztrációs terheit - írja a Népszabadság. Az elfogadott szabályozás kedvező környezetet biztosít az off-shore cégeknek.
Vágólapra másolva!

Érezhető könnyítést az egyszerűsített éves beszámoló értékhatárainak felemelése jelent a vállalkozások számára. A jövőben százötvenmillió forintról ötszázmillióra emelkedik a mérlegfőösszegre, és háromszázmillió forintról egymilliárdra az éves nettó árbevételre vonatkozó felső határ, amely alatt a vállalkozások a könnyebb elszámolási módot választhatják. Az érintett vállalkozásokban foglalkoztatottak száma továbbra is legfeljebb ötven fő lehet. A módosítás több mint 12 ezer céget érint kedvezően - a jelenleg éves beszámolót készítők 85 százalékát.

Jelentős szigorítást csempészett be az utolsó pillanatban a törvénycsomagba a költségvetési bizottság - az áfavisszaélések megakadályozásának egyértelmű szándékával. Eszerint július elsejétől ismét a vámhatóság állapítja meg a fizetendő általános forgalmi adót, és ezt az áru átvétele előtt le kell róni. Az uniós csatlakozás előtt létező, a mainál szigorúbb szabályozás alól csupán a legnagyobb importőrök lehetnek kivételek, ám ezeknek a szabályok szerint egyben jelentős exportőröknek is kell lenniük. Ők a vámhatóság engedélyével adózhatnak továbbra is önbevallással, vagyis a mai, kedvező módon. Az engedélyt kérő cégnek nem lehet adó- és vámtartozása, nem állhat csőd-, felszámolási vagy végelszámolási eljárás alatt, és a bevalló személy csak büntetlen előéletű lehet.

Az adótitokra vonatkozó szabályok enyhítése révén a jövőben az adóhivatal az általános forgalmi adó valamennyi alanyának nevét, elnevezését és adószámát közzéteszi honlapján. Az indoklás szerint a változás elősegíti az üzleti kapcsolatok biztonságát, a költségvetési támogatások jogszerű igénybevételének ellenőrzését.

A területfejlesztés szempontjából leghátrányosabb helyzetben lévő 48 kistérségben működő kis- és középvállalkozások egy összegben leírhatják új eszközeik és berendezéseik - kivéve a személygépkocsi - beszerzési árát. A módosítás körülbelül ötvenezer vállalkozásnak jelent könnyebbséget a pénzügyi tárca szerint. Kedvező változás az evásoknak, hogy az elemi kár miatt kapott kártérítést nem kell beleszámítani az adó alapjába. A vállalkozásoknak ezenkívül nem kell előre bejelenteniük, ha az egyszerűsített helyi iparűzési adózást választják, elegendő azt a bevallás benyújtásakor jelezniük, írja a Népszabadság.

Maradnak az off-shore cégek

Távozhatnak az off-shore cégek/uzletinegyed/hirek/vallalatihirek/20050415tavozhatnak.html

Az elfogadott szabályozás kedvező adózási környezetet biztosít az offshore cégeknek is, amelyek - 4 százalékos társasági adókulcsot és iparűzésiadó-mentességet adó - státusa ez év végén szűnik meg. A társasági adóalapba ezt követően is csak 50-50 százalékos mértékben számítanak bele a kamat- és jogdíjbevételek, így voltaképpen 8 százalékos adókulccsal számolhatnak e cégek. Az iparűzési adó problémáját pedig úgy oldották meg, hogy 2006. január 1-től a kamat- és jogdíjbevételek nem számítanak bele a helyi adó alapjába. Elemzők szerint ez a kedvező adózás jó eséllyel tarthatja Magyarországon a most is itt bejegyzett offshore társaságokat, sőt, akár új cégek megjelenése is elképzelhető - írja a Napi Gazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!