Lassulhat a lakásépítés tempója

Vágólapra másolva!
Nem tartható fenn a lakásépítés jelenlegi tempója - állította Soóki-Tóth Gábor, az Ecorys Kft. ingatlanszakértője egy szerdai ingatlanpiaci konferencián.  A rendezvényen az is szóba került, hogy az ingatlanfejlesztők az euró mielőbbi bevezetésében érdekeltek.
Vágólapra másolva!

Soóki-Tóth Gábor, a Budapest Business Journal és a ReSource közös rendezvényén elmondta, hogy 2001 és 2004 között felgyorsult a budapesti ingatlanépítés tempója: az átadott lakások száma évi 3 ezerről évi 10 ezerre nőtt. A szakértő azonban nem bízik a tempó fennmaradásában, ugyanis szerinte nagyon sok az előre hozott lakásvásárlás a piacon. Szerinte évi 6-7 ezer lakás megépítése és eladása lesz hosszú távon fenntartható.

A fővárosi kerületek közül Zuglóban épült a legtöbb lakás, ami elsősorban a kedvező jogi szabályozásnak köszönhető. A XIII., a III. és a IX. kerületben is sok lakás épült, ez utóbbi városrészben a tudatos fejlesztési politikával magyarázható az eredmény. A legnagyobb beruházások a XI. és a XIII. kerületben voltak, mindkét városrészben a lakásépítések az irodaépítéseket követték.

Az ingatlanpiaci szakértő arról is beszélt, hogy módosultak a lakások szerkezetével kapcsolatos elvárások. Az utóbbi években ugyanis jelentősen csökkent a háztartások átlagos mérete. Miközben 2001 és 2005 között 1 százalékkal, mintegy 20 ezer fővel csökkent a fővárosban lakók száma, addig 1400-zal emelkedett a budapesti háztartások száma.

A statisztikai adatok szerint a fővárosiak 35 százaléka egyedül él. A kétfős háztartásokban élők aránya 32 százalékot tesz ki, melyből 21 százalék a házaspárok és 11 százalék a gyermek-szülő páros. Az egy gyermeket nevelő szülőpárok részesedése 26 százaléknyi. A budapestieknek mindössze 7 százaléka él ezen kívül kétfősnél nagyobb haztartásban.

Az ingatlanépítők és az ingatlanfejlesztők az euró mielőbbi bevezetésében érdekeltek - mondta Hornok Krisztián, a DTZ Hungary Kft. üzletágvezetője. Úgy vélekedett, hogy az euró bevezetéséig az ingatlanfejlesztés, a bérbeadás, a finanszírozás, az értékesítés kockázatait és költségeit egyaránt növelik az árfolyamváltozások.

Szerinte az az ingatlanfejlesztő tesz jól, aki minden költségét és bevételét euróban rögzíti. Ellenkező esetben számolnia kell a kockázat hatásaival vagy azok bonyolult pénzügyi módszerekkel történő kezelésével. Megemlítette azt is, hogy az ingatlanpiaci szereplők jelentés része már mindent euróban számol, és üzletfeleik gyakran euróban is fizetnek nekik.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről