A német vállalati adó a legmagasabb Európában

Vágólapra másolva!
A németországi vállalati adóterhek a legmagasabbak Európában. Az Európai Gazdasági Kutatóintézet (ZEW) felmérése szerint a vállalatoknak Litvániában kell a legkevesebbet fizetniük. A ZEW szerint Németországnak is csökkentenie kellene a 36,1 százalékos, rekordmagas adóterhet, ha az ország vonzó célpont akar maradni a működő tőke számára.
Vágólapra másolva!
Derűlátó német cégvezetők/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20050126derulato.htmlGyorsult a növekedés Németországban/uzletinegyed/hirek/vilaggazdasag/20050113gyorsult.html

A németországi vállalati adóterhek, amelyek 36,1 százalékosak átlagban, a legmagasabbak Európában - derül ki a mannheimi Európai Gazdaságkutatóintézet ( ZEW) hétfőn ismertetett, 23 országot felölelő tanulmányából.

A vizsgált országok közül a legalacsonyabbak a vállalati adóterhek Litvániában ( 12,8 százalék), de a többi kelet-európai országban is sokkal alacsonyabbak, mint Nyugat-Európában: Magyarországon átlagban 18,1, Szlovákiában 16,7, Lettországban 14,4 százalékos adóterhet, Írországban ezzel azonosat mutattak ki a ZEW szakértői.

"Az adózási vetélkedés folytatódik" - vonta le a tanulságot a kutatóintézet, hangsúlyozva, hogy Németországban is csökkenteni kellene a vállalati terheket, ha a működő tőkéért folyó versenyben az ország vonzó célpont akar maradni. A ZEW adószakértői szerint az adóreform elveit is változtatni kellene: a közvetlen, növekedést gátló adók arányát mérsékelni kellene a közvetett, forgalmi adók rovására.

Németország után a cégek a legtöbb adót Franciaországban (33,1 százalék), Olaszországban és Máltán (32,8-32,8 százalék) fizetik, utánuk következik Belgium (29,7 százalék), Dánia (27 százalék), Anglia (28,9 százalék, Svájc (21,8 százalék). A ZEW a kimutatásnál minden jövedelem és termelési tényező terhét és az országonként eltérő leírási szabályokat is figyelembe vette.

Németországban eltérő a kormánytagok álláspontja a teendőket illetően. Hans Eichel pénzügyminiszter hétvégi nyilatkozatában kizárta, hogy a vállalati adóreform 2007 előtt megtörténjen. Wolfgang Clement gazdasági miniszter viszont a múlt héten elindította az adóreformvitát, közölte, hogy a kormány csökkenteni szándékozik a vállalatokat sújtó terheket. Eichel szerint a német társaságok a sokféle kivételnek köszönhetően már most sem fizetnek túl sok adót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!