Süth Miklós országos főállatorvos a parlament mezőgazdasági bizottságát arról tájékoztatta, hogy megkezdődnek a vizsgálatok annak kiderítésére, érkezett-e Magyarországra a dioxinszennyezett takarmánnyal etetett állatokból. Jankó Ferenc, a Hússzövetség elnöke nem gondolja, hogy egészségre ártalmas élelmiszer került volna hazánkba - írja a Magyar Hírlap.
A veszélyre a Magyar Sertéstartók Szövetsége hívta fel a figyelmet, de Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter csak annyit nyilatkozott az ügyben, hogy először meg kell győződni a helyzet komolyságáról. Az illetékesek mindenesetre a dokumentáltan hazai hús fogyasztását ajánlják, mert a magyar sertés előélete egészen az ólig követhető.
Hollandiában, Belgiumban és Németországban már több mint hatszáz sertéstelepet vontak karantén alá dioxingyanú miatt. Mivel október óta forgalomban van az a tápszer, ami a szennyezést okozta, még Belgiumban - a gyártó országban - sem lehet pontosan tudni, hogy valójában hány sertés evett belőle. A holland sertéstartók kormányzati intézkedést sürgetnek az ellenőrzési rendszer javítására.
Az egyik legfontosabb Európai Unión kívüli importőr, Dél-Korea leállította húsimportját Belgiumból és Hollandiából. Később Tajvan is ugyanezt tette.