A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy

A forgóbb pénzek a hamisítók kedvencei

Vágólapra másolva!
Évek óta alacsony szinten mozog a forgalomból kivont hamis forintbankjegyek száma. Ez azonban csak úgy tartható fenn, hogy a nemzeti bank folyamatosan megújítja a bankókat. Most a leggyakrabban hamisított ezer forintos papírpénmz biztonságosabbá tétételére készül az intézmény.
Vágólapra másolva!

Tavaly 10 257 darab hamis forintbankjegyet találtak és vontak ki a forgalomból Magyarországon a Magyar Nemzeti Bank szakértői. A tavaly talált hamisítványok száma annak ellenére kevesebb volt a 2004-ben talált 12 638 darabnál, hogy közben a forgalomban lévő bankjegyek száma 242,2 millióról 264,3 millióra nőtt. Egy évvel korábban a forgalomban lévő bankjegyek száma 244,5 millióról 242,2 millióra csökkent a regisztrált hamisítványok száma viszont 8 504 darabról 12 638 darabra nőtt.

A jelentősnek tűnő ingadozás ellenére, a hamisítás mértékének még 2-3-szoros emelkedése sem veszélyeztetné a készpénzforgalom biztonságát - mondta az [origo]-nak Pataki Tibor, a Magyar Nemzeti Bank Nemzeti Készpénzszakértői Központjának vezetője.

Az [origo] információi szerint ilyen veszély utoljára 1999-ben volt, amikor olyan nagy mennyiségű és olyan jó minőségű, nyomdai úton előállított hamis 5000 forintos került forgalomba, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Hajdú-Bihar megyében a boltok jelentős része már el sem fogadta az 5000 forintos címletű bankjegyeket.

A Magyar Nemzeti Bank akkor nagyon gyorsan lépett és hirtelen kivonta a régi 5000 forintost a forgalomból. A lépés azért nem okozott problémákat a készpénzforgalomban, mert egyébként is folyamatban volt a régebbi bankjegyek lecserélése.

A bankjegy-hamisítóknak vannak kedvenc címletei, amelyeket a leggyakrabban hamisítanak - állítja Pataki Tibor. A forint esetében a hamisítványok mintegy fele 1000 forintos. Euróból az ötvenes, amerikai dollárból az ötvenes és a százas a leggyakrabban utánzott bankjegy. A hamisítványok készítői azért ezeket a címleteket utánozzák a legszívesebben, mert hétköznapi helyzetekben ezek hozhatók forgalomba a legkönnyebben a lebukás legkisebb veszélye nélkül.

A leggyakrabban irodai sokszorosítóval, fénymásolóval, vagy számítógéppel és nyomtatóval készítik az utánzatokat - mondja Pataki Tibor. Néha előfordul, hogy az újságok nyomtatásával megegyező eléjárással készülnek hamis bankjegyek. Ám, az így készülő hamisítványok tapintással is megkülönböztethetőek a metszett, mélynyomással készülő bankjegyektől.

A hamis és a valódi pénz többnyire könnyen megkülönbözethető - állítja a Nemzeti Készpénzszakértői Központ vezetője. A valódi bankjegyeken ujjbeggyel, vagy körömmel végigsimítva érezhető, hogy azok nem simák, hanem "reszelősek". A fény felé fordítva a bankjegyeken vízjel van, ami egyszerű másolással nem készíthető. A hamisítványok esetében, általában nem sikerül tökéletesen az illeszkedő jel, ami a forint esetében, a fény felé fordítva H betűt ad ki.

Az új 500 és 1000 forintoson és a 20 000 forintos bankjegyen a vízjel felett színváltó festékkel készült nyomat van, amelynek színe a bankjegy forgatásával változik. Ez szintén nem utánozható másolással. A 2000 forintos és az annál nagyobb bankjegyeken hologramos csík is található, ami szintén nehezen utánozható. Előfordulhat, hogy kereskedelmi termék hologramcsíkját teszik a bankjegyekre, de az ilyen hamisítvány is könnyen felismerhető.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!