A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNPóta Georgina
22:20AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Véget ért az olaj aranykora

Vágólapra másolva!
Hiába száguldott történelmi csúcsra az olajár, az elmúlt három hónap legjobb hozamait felmutató befektetési alapok élén hiába keressük az árupiac ezen szegmensébe invesztáló befektetési alapokat. Az idén ugyanis az aranyalapok taroltak - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Hiába ért el történelmi csúcsot az olajár, a befektetők mégis az aranyat pártolják. Az elmúlt három hónapban, a befektetési alapok közül a legmagasabb hozamot egy aranyalap, a US Global Investors Gold Shares ért el: közel 47 százalékos teljesítményt mutathatott fel. Az olajalapok az elmúlt egy évben sem tudtak a legjobb tízbe bekerülni. Úgy tűnik, az arany szárnyalása jobban megmozgatta az befektetők fantáziáját - kurzusa egyébként jelenleg 25 éves történelmi csúcson van -, mint az olajszegmens.

A nemzetközi olajipari részvények idei teljesítménye sem tükrözi az olajárfolyam szárnyalását. A kevés kivétel közé sorolható a Mol: a magyar olajcég árfolyama rekordokat döntöget, ráadásul az elemzők célárfolyam-konszenzusát (25 276 forint) is sikerült túlszárnyalnia. Igaz, az optimistább piaci szakértők célárfolyamának "megdöntése" még várat magára, a UBS például 27 ezer, a Merrill Lynch és a Morgan Stanley 28-28 ezer, a KBC 29 033, a CS pedig 30 039 forintra várja a részvényt.

Nemzetközi viszonylatban egy másik trend is kibontakozni látszik: az olajszektor tagjainak részvényei helyett a közvetlen befektetést választják a befektetők. Ezzel magyarázható, hogy a minap vezették be az amerikai tőzsdére a United States Oil Fundot, amely a West Texas Crude olaj jegyzését követi. A konstrukció mellett az szól, hogy kedvező költségek terhelik, és így azokat is meg tudja célozni az alapkezelő, akik ódzkodnak a határidős olajpiaci ügyletektől.

Elemzők szerint a jelenlegi olajár mellett igen kockázatos az olaj szektorba a beszállás, a befektetők láthatólag nem igazán veszik tudomásul, hogy egy ciklikus ágazatról van szó. Az alapkezelők pedig igyekeznek kihasználni a növekvő keresletet, s újabb olajárfolyamot követő konstrukció indítását tervezi.

A hazai befektetési alapok palettáján jelenleg a BNP Paribas csoport a Parvest World Resources alapját nyújtja az árutőzsdei termékek iránt érdeklődő ügyfeleknek, a részalap portfóliójában ugyanis energetikai befektetések is szerepelnek. Az ING pedig nemrégiben hozta be a magyar piacra az ING Invest Energy konstrukciót. A hazai garantált alapoknál is fellelhető a fekete arany: egyre több konstrukció köti ugyanis teljesítményét többek között a határidős olajjegyzéshez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!