A Gazpromé a magyar gázrendszer egy része

Vágólapra másolva!
A Gazpromhoz kerül az E.ON Ruhrgas magyar gázüzletének kisebbsége, 50 százalék mínusz egy részvény arányban, illetve az E.ON Hungária 25 százalék plusz egy részvénye. Cserébe a Gazprom 25 százalék mínusz egy részvényt ad az E.ON-nak a szibériai Juzsno-Russzkoje gázlelőhelyben.
Vágólapra másolva!

A megállapodás részleteit majd az év vége felé közlik, mert a Gazprom még más, később meghatározandó "kompenzációkat" is kap, tették hozzá. A lelőhelyen évi 25 milliárd köbméter földgáz kitermelésére lehet számítani. A megállapodás Magyarországra vonatkozó része függ a magyar és a EU-versenyhatóság jóváhagyásától is - közölte csütörtökön az E.ON.

Az E.ON Ruhrgas március végén zárta le a Mol Földgázellátó és Földgáztároló Társaságok megvásárlását. A cégeket E.ON Földgáz Trade és Földgáz Storage néven működteti tovább.

Az E.ON Hungária vállalatcsoporthoz az E.ON Dél-dunántúli Áramszolgáltató Zrt., az E.ON Észak-Dunántúli Áramszolgáltató Zrt. és az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. tartozik. A három társaság együttes nettó árbevétele tavaly megközelítette a 262,3 milliárd forintot, amelyből az E.ON ÉDÁSZ 115,8 milliárdot teljesített, az E.ON DÉDÁSZ 70,4 milliárdot, az E.ON TITÁSZ pedig mintegy 76 milliárd forintot.

Az E.ON Hungária a gázszektorban is jelen van Magyarországon. Hozzá tartozik a KÖGÁZ, és február végi bejelentése szerint a Fővárosi Gázművekben (FŐGÁZ) lévő 16,36 százaléknyi részvényét elcserélte DDGÁZ-részvényekre, amelyben így tulajdoni hányada 50,02 százalékról 99,94 százalékra nőtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről