A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Magyarország lemaradhat a beruházásokról

Vágólapra másolva!
A magyar kormány szigorú takarékossági programja veszélyezteti azt a vonzerőt, amelyet az ország a külföldi beruházok körében kivívott, írta szerdai számában a Financial Times Deutschland (FTD) német gazdasági-pénzügyi lap.
Vágólapra másolva!

A német lap szerint a Gyurcsány-kormány tetemes adóemelései miatt Magyarországot mint gazdasági telephelyet egyre több bírálat éri a vállalatok részéről. Az FTD idézte Les Nemethyt, a magyarországi amerikai kereskedelmi kamara elnökét, aki szerint "az adóterepen versenyfutás van a térségben, és mi itt az árral szemben úszunk". Dirk Wölfer, a Német-Magyar Ipar- és Kereskedelmi Kamara részéről úgy nyilatkozott, hogy nem várható ugyan a beruházások "hirtelen visszavonása", ám az új beruházókra hatással lesz.

A lap szerint a pesszimista hangulatot különböző felmérések is tükrözik. A fogyasztói bizalmi index júniusban a legalacsonyabb volt tíz év óta, és a vállalati hangulatot tükröző mutató is jelentősen visszaesett.

Az FTD szerint Magyarország, az egykori éllovas, esetleg nem talál csatlakozási pontokat a szomszédos országokkal a külföldi beruházásokért folyó versenyben. Lengyelországban, Csehországban, Ausztriában csökkentik a vállalati adókat, Szlovákia a maga egységes 19 százalékos adójával a nyugati beruházók kedvencévé vált, és az EU-hoz csatlakozni készülő Románia és Bulgária is az alacsony adókulcsokban bízik.

Magyarország viszont ellenkező irányt választ a magas költségvetési (államháztartási) deficitre reagálva. A takarékossági program elutasításra talált hitelminősítő intézetek és a Nemzetközi Valuta Alap elemzőinél. Mindenekelőtt azt bírálják, hogy a magyar kormány terveiben adóemelésekre összpontosít, írta a német lap.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!