A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) koordinálásában a hatóságok összehangolt ellenőrzése során 100 ezernél is több élelmiszertételt ellenőriztek. A komplex ellenőrzés négy hatóság, a közegészségügyi, az állat-egészségügyi, a növény-egészségügyi és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésén alapult.
A nyári fokozott ellenőrzések nyomán az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) 21 egység üzemeltetését függesztette fel súlyos közegészségügyi hiányosságok miatt.
Az ÁNTSZ mintegy 287,5 millió forint, az Állat-egészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Állomások (ÁÉEÁ) 68,4 millió forint, a Növény- és Talajvédelmi Központi Szolgálat (NTKSZ) 15,8 millió forint, a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségek (FVF) 239,7 millió forint bírságot szabott ki.
Szeitzné Szabó Mária tájékoztatása szerint az állat-egészségügyi hatóságok több mint 118 ezer élelmiszertételt ellenőriztek, amelyből mintegy 2400-at kifogásoltak, a forgalomba került élelmiszerek 98 százaléka megfelelő volt.
A növény-egészségügyi hatóság friss zöldség-gyümölcs ellenőrzése során a megvizsgált 108 élelmiszertételből 49 esetben találtak az ellenőrök részben romlott, hibás vagy szennyezett terméket. A megengedettnél magasabb mennyiségű növényvédőszer-maradékot a vizsgált tételek 0,9 százalékában találtak.
A fogyasztóvédelmi felügyelőségek mintegy 23 ezer élelmiszertételt ellenőriztek, amelynek 27 százalékát kifogásolták az ellenőrök.
Szeitzné Szabó Mária ismertette: szabálytalanságokat tapasztaltak a lejárt minőségmegőrzési idejű termékek forgalmazásában, a hűtés és árutárolás terén, a személyi higiéniában, és előfordult az engedély nélküli tevékenység, a dokumentáció hiánya, valamint termékjelölési hibákat is találtak az ellenőrök.
Aggasztónak nevezte, hogy az eddigi szigorú hatósági ellenőrzések ellenére is találtak a piacon az ellenőrök olyan húsfeldolgozókat, raktárakat, ahol engedély nélküli tevékenységet folytattak, valamint hogy megnőtt a szalmonellás megbetegedések száma, és ételmérgezés is előfordult.
A pozitív tendenciákat ismertetve a főigazgató elmondta: a termékek nyomonkövethetősége javult, a kifogásolási arány alacsonyabb volt az előző évinél. A gyermek- és ifjúsági táborok, továbbá a strandbüfék, fagylaltozók üzemeltetése, valamint a sörök minősége, mennyisége megfelelő volt.
Szeitzné Szabó Mária kiemelte: le kell bontani azokat a jogi akadályokat, amelyek a hatóságok számára az adatok nyilvánosságra hozatalát megnehezítik.