A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNVég Zsombor
11:20CselgáncsZsombor Veg-Aleksandar Kukolj
HUNMagyarország
12:16ÚszásSzabad 4 x 200m
HUNMagyarország
14:00KézilabdaSpanyolország-Magyarország
HUNHámori Luca
16:18ÖkölvívásAnna Hamori-Marissa Williamson
HUNKovács Richárd
17:38ÖkölvívásRichard Kovacs-Sofiane Oumiha
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
NyílNyíl

Londonban magyar kamatvágást várnak

Vágólapra másolva!
Londoni elemzők a decemberi magyar inflációs számok ismeretében egyetértettek abban, hogy a drágulási ütem meredek csökkenése várható, és többségi - bár nem egyöntetű - volt az a vélemény, hogy az MNB akár kamatot is csökkenthet az idén.
Vágólapra másolva!

Jeff Gable, a Barclays Capital befektetési csoport európai feltörekvő piaci stratégája kedden Londonban azt mondta: az év végi inflációt mindenképpen 2 százalék alatt, a 1,5-2,0 százalékos sávban várja. Ebben az inflációs környezetben van mozgástér egy további idei kamatcsökkentésre - tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy erre mikor lát esélyt, Gable azt mondta, hogy ez jórészt a parlamenti választások időpontjától függ. Az esetleges monetáris enyhítés mértékére vonatkozó kérdésre a Barclays Capital vezető térségi elemzője azt válaszolta, hogy "nagyon csekély, negyed százalékpontos" csökkentést vár.

Olivier Desbarres, a Crédit Suisse (CS) bankcsoport londoni befektetési részlegének európai feltörekvő piaci stratégiáért felelős alelnöke sem zárta ki az idei monetáris enyhítés lehetőségét. Desbarres azt mondta: a decemberi inflációs adatsor igazán érdekes eleme a továbbra is zuhanó maginfláció, amely most már többéves mélypontra érkezett. A szakértő szerint ez olyan várakozásokat fog kelteni a piacon, hogy az MNB következő lépése a kamatcsökkentés lesz. Elmondta: ő máris hallott piaci szereplőket e lehetőségről beszélni.

Desbarres hozzátette ugyanakkor: ő személyesen nincs meggyőződve arról, hogy a jegybank kamatot fog csökkenteni. Ennek egyik oka a változatlanul "igen laza" költségvetési politika, a másik ok a három hónap múlva esedékes parlamenti választás, amely jó eséllyel piaci kilengéseket okoz, emellett az euróövezet jegybankja "kamatemelési üzemmódban" működik, és végül a magyar GDP-növekedés - csakúgy, mint a térség egészéé - erőteljes.

Desbarres kifejtette: ebben a környezetben nem látja, milyen előnye származhatna az MNB-nek a kamatcsökkentésből, és ezzel a jelenleg nagyon stabil forint kockára tételéből. A kockázat a kamatcsökkentés felé mutat ugyan, de jelen pillanatban "ez nem lenne megfontolt lépés" a jegybank részéről - mondta a CS vezető londoni elemzője. Desbarres szerint a MNB "héjái" valószínűleg azzal fognak érvelni, hogy jóllehet az enyhítés kedvezően hathat a gazdasági növekedésre, a későbbiekben azonban problémákat okozna.

Arra a kérdésre, hogy a közelgő választások milyen módon befolyásolhatják a pénzügypolitikai döntéseket, a Crédit Suisse londoni alelnöke azt mondta: választások környékén van esély árfolyam-kilengésekre, ami általában a kamatcsökkentés ellen szól, de ha az euró árfolyama 250 forint körül marad, akkor akár már ebben a hónapban vagy a következőben kamatot csökkenthet az MNB. A választások közeledtével ugyanakkor ennek esélye egyre kisebb - tette hozzá. Desbarres 2 százalék körüli, esetleg valamivel ez alatti inflációs számokat vár a következő néhány hónapra.

Michal Dybula, a BNP Paribas kelet-európai stratégája ugyanakkor azt mondta: mivel a várt inflációcsökkenést adóintézkedések okozzák, és "mindenki jó ideje tudja", hogy a drágulási ütem lassulni fog, az infláció idén nem lesz olyan fontos tényezője a piaci dinamikának, mint korábban volt és "mint a jövőben lesz". A monetáris kilátásokra vonatkozó kérdésre Dybula azt válaszolta: éppen az inflációs adatok után nem sokkal tette közzé a magyar pénzügyminisztérium az idei első negyedévi költségvetési előrejelzését, amelyben már március végéig csaknem 700 milliárd forintos hiány szerepel, és ez 2005 azonos időszakával összehasonlítva erőteljes romlás.

Ebben a környezetben nem várható, hogy az MNB nagyon sietne a kamatcsökkentéssel, az infláció lassulása ellenére sem, különösen annak ismeretében, hogy a lassulást nem reálgazdasági folyamatok, hanem adóintézkedések vezérlik - mondta a BNP Paribas térségi elemzője. Dybula szerint az idei év végi inflációra az első néhány hónap adatai után lehet becslést adni, amikor már látszik, hogy milyen tényleges hatása van az adócsökkentésnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!