Aranykorukat élik a befektetési bankok

Vágólapra másolva!
Az elmúlt három év egyike volt a legjobb időszakoknak a globális befektetési banki szektor eddigi történetében, áll a Standard & Poor's kedden kiadott átfogó szektorelemzésében, amely szerint erős ütemben hódítanak piacokat a feltörekvő térségi bankrendszerek is.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb hitelminősítője, amely az általa novemberre szervezett globális banki konferenciasorozat elé időzítve adta ki a jelentést, azt írta: egyre inkább úgy tűnik, hogy 2004-2006 a szektor "aranykora" lesz.

A kihelyezési veszteségek kockázati költségei alacsonyak, a profitok magasak, az üzleti eredmények egészségesek, az adósi nem teljesítővé válások száma rekord mélységben jár. Az észak-amerikai és nyugat-európai gazdasági lassulás ellenére a háztartási szektor is jelentősen növeli a banki profitokat.

A Standard & Poor's kimutatása szerint a nála kockázati besorolással ellátott befektetési bankok közül a tőkeellátottság szerinti kétszáz legnagyobb osztályzatára túlnyomórészt legalább stabil vagy felminősítést valószínűsítő pozitív kilátás van érvényben.

Ebben a bankcsoportban több mint 22 százalékos a pozitív osztályzati kilátással nyilvántartottak aránya, és mindössze 3 százalék adósbesorolását terheli visszaminősítést valószínűsítő negatív kilátás, áll a jelentésben.

A globális bankszférán belül a feltörekvő piaci bankok különösen figyelemreméltó növekedést produkálnak, összhangban a térség robusztus gazdasági növekedésével. Az S&P listáján szereplő kétszáz legnagyobb bank közül 44 a feltörekvő térségben működött a tavalyi év végén; ezek összesített tőkeállománya 285 milliárd dollár volt a teljes, kétszázas mezőny 2250 milliárd dolláros tőkeellátottságán belül, áll a keddi londoni elemzésben.

Az S&P szerint a globális banki szektor erejét tükrözi az is, hogy a kétszáz legnagyobb bank átlagos kockázati besorolása tőkeellátottság szerinti súlyozás nélkül magasan elsőrendű "A", súlyozottan számítva "A plusz". Egyetlen más magánszektorbeli vállalati ágazatnak sem ilyen jó az általános adóskockázati besorolása.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!