A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNUngvári Attila
10:20CselgáncsAbylaikhan Zhubanazar-Attila Ungvari
HUNÖzbas Szofi
11:10CselgáncsRenata Zachova-Szofi Ozbas
HUNMagyarország
16:00KézilabdaMagyarország-Angola
HUNAkilov Plylyp
20:32ÖkölvívásOleksandr Khyzhniak-Pylyp Akilov
HUNMagyarország
21:05VízilabdaSpanyolország-Magyarország
NyílNyíl

Keményednek a betétakciók feltételei

Vágólapra másolva!
Sorra indítják betétakcióikat a kamatadó bevezetését követően is a magyarországi pénzintézetek. A takarékoskodók azonban egyre gyakrabban csak kemény feltételek teljesítése árán tudnak hozzájutni az akciók révén elérhető, emelt kamatokhoz. Érdekes azonban, hogy rövid futamidőknél most már jobban lehet járni a kamatadóval együtt is annál, mint amit augusztusban el lehetett érni.
Vágólapra másolva!

Közvetlenül a kamatadó bevezetése előtt sokan hosszabb távra lekötötték megtakarításaikat. A bankoknak azonban továbbra is szükségük van friss, rövid lejáratú forrásokra. Így nem csoda, hogy elsősorban a néhány hónapos futamidejű betétekre hirdetnek betétakciókat mostanában.

A pénzintézetek már korábban is gyakran indítottak olyan betétakciókat, amelyekben csak azoknak kínáltak emelt kamatokat, akik új megtakarításokat kötöttek le. A takarékoskodóknak így régebb óta érdemes a legmagasabb kamatot keresve, körbeutaztatniuk pénzüket az akciókat kínáló bankok között.

Az utóbbi hetekben azonban már gyakran folyószámla nyitásához vagy annak aktív használatához kötik az akciós betéti kamatok elérését a pénzintézetek. Így a szemfüles takarékoskodóknak egyre nehezebb teljesíteniük a bankok keményebbé váló feltételeit.

Az utóbbi három hónapban ugyan jelentősen megemelkedett a pénzintézeteknél elérhető betéti kamatok szintje, november elején azonban már alig fizetnek magasabb kamatot, mint egy hónappal korábban. A szeptembertől bevezetett kamatadót, a néhány hónapos lekötéseknél ugyan bizonyos esetekben ellensúlyozzák a magasabb kamatok, a várhatóan jócskán megemelkedő inflációval azonban már nem tudják felvenni a versenyt.

Míg augusztus végén legfeljebb 6,4 százalékot adtak, addig november elején már 10,0 százalék kamatot is adnak az egy hónapra lekötött betétekre. Ez még a kamatadó levonása után is magasabb hozam, mint ami az elvonás bevezetése előtt volt elérhető.

Kevésbé szép a helyzet a hosszabb futamidők esetén. Kéthónapos futamidőnél 6,50-ről 7,75 százalékra, hathónaposnál pedig 7,01-ről 8,50 százalékra nőtt a legmagasabb, kifizetett betéti kamat. Így a kamatadó levonása után már kevesebb hozam marad, mint az elvonás bevezetése előtt. A három hónapra és egy évre szóló lekötés esetén pedig 7,5, illetve 8,0 százalék maradt az elérhető legnagyobb bruttó kamat, ami nettó szinten csökkenést jelent.

Amennyiben lemondunk pénzünk bankból bankba történő utaztatásáról, akkor 1-6 hónapos lekötés esetén legfeljebb 7,4-7,5 százalékos, 12 hónapos lekötéssel pedig legfeljebb 8,00 százalékos kamathoz juthatunk.

Még kiábrándítóbb a helyzet, ha figyelembe vesszük, hogy 8 százalék körüli inflációval számolhatunk. Így a 7-8 százalékos bruttó kamatok is éppen csak ellensúlyoznák a pénzromlást. A kamatadóval 6,5 százalék alá csökkenő nettó kamatok pedig egyértelműen negatív reálhozamot jelentenek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!