Ezermilliárdos fejlesztés indul Budapesten

Vágólapra másolva!
Idén ősszel születhet döntés azokról a főváros jövőjét, fejlődését hosszú időre meghatározó nagyberuházások, projektek egy részéről, amelyekhez az EU hét év alatt akár több mint ezer milliárd forinttal is hozzájárulhat.
Vágólapra másolva!

Várhatóan a közép-magyarországi régió operatív programjának elfogadása után, ősszel jelölik majd ki azokat a kisebb és nagyobb fővárosi projekteket, amelyek a következő két-három évben uniós társfinanszírozással elindíthatók, megvalósíthatók. A jó start fontos, ugyanis 2007-2009 között érhető el a legtöbb közösségi forrás - számol be a Napi Gazdaság.

A 2007-2013-as időszakban, az Európai Unió kohéziós alapjából Magyarország számára 1883 milliárd forint áll rendelkezésre, amiből a fővárosra - lakosság-arányosan - 530 milliárd forint juthat. Ezen felül, a strukturális alap forrásaiból Budapest, mintegy 100 milliárd forintra számíthat, az európai szociális alapból (esza) további 111 milliárdra, az európai regionális fejlesztési alapból (erfa) pedig 349 milliárd forintra.

A közép-magyarországi régió operatív programjainak várható, uniós társ-finanszírozása az időszak elején a legjelentősebb, az erfa és esza forrásainak közel kétharmada az első két évben érhető el, a harmadik esztendőt is beleszámítva, 80 százalék ez az arány.

A direkt finanszírozású projektekre érkező pályázatok értékelésekor egyébként, előnyben részesülnek majd azok, amelyek 2007-2009 között indulnak. Preferáltak továbbá a nonprofit, önkormányzati, illetve PPP-beruházások, a jelentős kistérségi igényre építő projektek, továbbá azok, amelyek közvetlen hatását, legalább kistérségnyien élvezhetik. Ez utóbbi, a fővárosi beruházások esetében egyszerűen azt jelenti, hogy a közvetlen hatás Budapest egészére terjedjen ki.

A fővárosnak arra vonatkozóan nincs becslése, hogy az összesen több mint ezer milliárd forint uniós forrás mekkora hazai pénzeket mozgathat meg. A bizonytalanság oka, hogy egyelőre nem tudni, az akár 85 százaléknyi EU-támogatást is élvező, önkormányzati beruházások mellett, mekkora lesz a hasonló mértékben kistafírozott nonprofit-szektor, illetve a jóval kisebb mértékben támogatott vállalkozói szféra aktivitása. A Pest megyei vállalkozások az időszak végéig 30 százalékos támogatásra számíthatnak, miközben a fővárosi cégek 2011-ig 25, utána pedig csupán 10 százalékosra. A pályázatok elbírálásánál természetesen "jó pontot" jelent a minél nagyobb önrész, azaz a minél kisebb támogatási igény.

Bakonyi Tibor főpolgármester-helyettes arra számít, hogy az önkormányzati választásoktól függetlenül elindíthatók a pályázatok, ugyanis ha lesz is változás Budapest vezetésében, addigra már döntés születik az első két év projektjeiről. Hozzátette: nem csak szakmai, politikai támogatottsággal is bírnak a tervezett projektek, hiszen azokról a Fővárosi Önkormányzat két hete ötpárti egyetértéssel, egyhangúlag döntött.

A hétéves fejlesztési terv projektjei között, egyebek mellett szerepel a Szabadság és a Margit híd felújítása, az Állatkert és a Vidámpark fejlesztése, a 2-es metró állomásain liftek építése, valamint a Szent Imre és az Uzsoki utcai kórház rekonstrukciójának második üteme. A tervben szerepel, de egyelőre nincs meg a kellő önrész például az Aquincum-hídra és a Körvasút körútra. Megvan hozzá a saját erő, ám a hétéves tervben nem szerepel például az oktatási intézmények teljeskörű akadálymentesítése, illetve a tömegközlekedés forgalom-irányításának fejlesztése.

Direkt finanszírozásra javasolt, többek közt a kkv-k versenyképességének javítását szolgáló terv, valamint a külső keleti körút megvalósítása és a Nagy Lajos király útjának szélesítése. Direkt finanszírozásra esélyes, vagy PPP-ben megvalósítható projektként egyelőre csak egyet tartanak számon, a Kongresszusi Központot.

A kohéziós alap támogatására javasolják, többek közt a szentendrei és a ráckevei HÉV összekötésének munkáit (a korábban 5-ös metró néven ismert tervet, immár Észak-Dél regionális gyorsvasútként említik), az 1-es villamosvonal meghosszabbítását, egyes megszüntetett belvárosi villamosvonalak visszaállítását, a busz- és trolipark megújítását.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről