A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Emelni akarják az uniós költségvetést

Vágólapra másolva!
A kiadási oldal 4,6 százalékos növelését javasolta az Európai Bizottság az Európai Unió jövő évi költségvetésének tervezetét ismertetve.
Vágólapra másolva!

Az ideihez képest 4,6 százalékos növelési javaslat szerint az összköltségvetés 126,8 milliárd eurót érne el. Ez nagyjából az uniós össztermék 1,08 százalékának felelne meg. A tényleges kiadás (az effektív megajánlás) azonban 3,9 százalékkal 116,4 milliárdra nőne, ami a teljes összterméknek már csak 0,99 százaléka.

A javaslat a 2007-2013 közötti időszak költségvetési kiadásaival kapcsolatos első tervezet. A hétéves keret kezeli először teljes egészében teljes jogú tagként a tavalyelőtt csatlakozott országokat, valamint a jövőre belépőket.

A kiadások növelését ugyanakkor elsősorban - a deklarált uniós fő célok szellemében - a versenyképesség növelésének és a munkahelyek teremtésének szükségességével hozta összefüggésbe Dalia Grybauskaité költségvetési biztos. A két leendő új tagország részére a tervezet 3,5 milliárd eurós kiadást irányoz elő.

A kiadások legnagyobb hányadát, 43 százalékot ezúttal a felzárkóztatási támogatások - kohéziós és strukturális pénzek - tennék ki. Az agrárbüdzsé jövőre 35 százalék lehet, míg a leválasztott vidékfejlesztési kiadások részesedése mintegy 10 százalék. Külső akciókra (nemzetközi segélyezésre, tagságra jelentkezők támogatására) az uniós költségvetés öt százalékát szánja a bizottság.

A költségvetés nagy nyertesei közé így a tavalyelőtt csatlakozott új tagországok tartoznának, amelyek már a felzárkóztatási támogatások 40 százalékával számolhatnának összesen. Idén az új tagokra jutó kohéziós és strukturális támogatás csak mintegy 20 százalék körül alakul.

A 25 EU-tagország kormánya vitatja majd meg eztán a javaslatot, ezután az Európai Parlament elé kerül a büdzsétervezet. A hagyományok szerint végleges formában csak a decemberi plenáris EP-ülésen hagyják jóvá az uniós költségvetést.

A tagországokat képviselő tanács az eddigi tapasztalatok szerint a bizottsági tervhez képest általában csökkentésekről határoz. Grybauskaité azonban úgy vélte, a brüsszeli bizottság már így is minimális értékű költségvetést készített, amely - tekintve a hétéves keret szűkösségét - nem tartalmaz elegendő forrást az újításokra és kutatásokra, és "nem finanszírozza a holnap kihívásait". Az unió ettől függetlenül a 2007-es javaslattal elindulhat a korszerű költségvetés irányában - tette hozzá.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!