Már a nyáron emelhetik az áfát

Vágólapra másolva!
Sem törvényi, sem gyakorlati akadálya nincs annak, hogy a kormány a nyár folyamán húsz százalékra emelje az áfa-kulcsot. Az intézkedéssel az élelmiszerek, a gáz- és vízellátás, a fogászat, a gyógyászati segédeszközök és a turizmus ára emelkedik majd, de drágul a temetkezés is - írja a Népszabadság. Szakemberek szerint a növelés nem lesz hatással az inflációra, ugyanakkor a kormány havi 12-14 milliárd pluszbevételre számíthat.
Vágólapra másolva!

A kormányzat várhatóan már a nyáron megemelheti az áfát - állítják a Népszabadság által megkérdezett szakemberek. A középső áfa-kulcs 5 százalékos emelése havi 12-14 milliárd forintos bevételhez juttatja a központi költségvetést. Tehát minél előbb emeli 20 százalékra a kormány az élelmiszerek, a víz, a gáz, a fogászati és gyógyászati termékek, a személyszállítás, valamint a temetkezés áfáját, annál előbb jut pénzhez.

Földes Balázs, a KPMG szakértője szerint nem ütközik EU-előírásokba az áfakulcs-év közbeni módosítása. Ugyanakkor az adótörvény-változást 45 nappal az érvénybe lépte előtt ki kell hirdetni, ezért Földes szerint legkorábban augusztus elsején lehetne bevezetni a megemelt áfát. A szakértő szerint ugyanakkor az áfa-emelést gyors megszorításokkal, és a fűnyíró elv használatával elkerülhetné a kormányzat.

A Deloitte szakértője szerint sincs akadálya a forgalmi adókulcs növelésének. Oszkó Péter szerint a jogbiztonság szempontjából veszélyes gyakorlat, hogy a kormány rövid időn belül lefele, majd felfele módosítja az áfa-kulcsokat.

Az áfa emelésnek várhatóan nem lesz hosszabb távú hatása - írja a Népszabadság. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az utóbbi évek áfa-módosításai (2004-ben 12-ről 15 százalékra emelték a most felfelé módosítandó középső kulcsot, 2006 januárjában pedig 20 százalékra csökkentették az addig 25 százalékos kulcsot) mind átmenetileg hatottak az inflációra. A lakossági fogyasztás mostanra ellensúlyozza az adónövelést, az adócsökkentés pedig nem járt jelentős fogyasztói árcsökkenéssel.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről