A magyarok több mint fele az euró mellett áll

Vágólapra másolva!
Az újonnan belépett 10 EU-tag közül Magyarországon a legmagasabb az euró bevezetésének elfogadási indexe, 51 százalékos. Az index mindenütt másutt 50 százalék alatt van.
Vágólapra másolva!

Az euróövezethez való csatlakozás minden Európai Uniós tag számára kötelező, csak Dánia és Nagy-Britannia kapott felmentést - jelentette ki Chrstian Ghymers. Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyekkel foglalkozó főigazgatóság tanácsosa hozzátette: 2007-től Szlovénia csatlakozik az euró övezethez, Észtország visszavonta kérelmét, Litvánia pedig nem felelt meg az inflációs követelménynek.

Az euróval való elégedettség a 12 régi EU tagnál 2002-ben 59 százalékos volt, a mutató tavaly 51 százalékra csökkent - mondta Christian Ghymers, hozzáfűzve, hogy az újonnan belépő 10 tagország közül Magyarországon a legmagasabb az euró bevezetésének elfogadási indexe, 51 százalékos, másutt 50 százalék alatt van, a legalacsonyabb Litvániában: a balti államban az index értéke csupán 39 százalék.

A magyar lakosság többsége - egy felmérés szerint - 2010-ben bevezethetőnek tartja az eurót - közölte Christian Ghymers.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!