Az EB kedden értékeli a konvergenciatervet

Vágólapra másolva!
Kedden ismerteti értékelését az Európai Bizottság az átdolgozott magyar konvergenciaprogramról, és egyúttal ajánlást tesz az Európai Unió tagországainak pénzügyminisztereiből álló tanácsnak az államháztartási deficit túlzott mértéke miatt folyó eljárás folytatására is.
Vágólapra másolva!

Némi meglepetésre az EU - tagállami belpolitikától magát mindig távol tartani igyekvő - brüsszeli kormánya még a magyarországi önkormányzati választások előtt nyilvánosságra hozza értékelését a konvergenciaprogramról, amely az uniós előírásoknak megfelelően, a közös uniós pénzt használó országok gazdaságaihoz történő felzárkózás pályáját vázolja fel. Magyarországnak szeptember elejére azért kellett átdolgoznia tavalyi programját, mert az abban szereplő célszámokat a brüsszeli bizottság és az EU-pénzügyminiszterek nem találták hitelesnek.

Már múlt pénteken kiszivárgott, hogy az Európai Bizottság támogatja a magyar konvergenciaprogramot, ugyanakkor számos kockázatot megnevez és a tervek következetes és szigorú végrehajtására szólít fel. Részleteket itt olvashat.

Az új program az előzetes utalások és kiszivárogtatások szerint egészen bizonyosan kedvező fogadtatásra talál Brüsszelben, bár a bizottság annak is tudatában van, hogy a benne szereplő reformok a lakosság számára "fájdalmasak". A magyarországi tüntetések kapcsán egy brüsszeli szóvivő azt is leszögezte, hogy a kormánynak és a népnek egyaránt érdeke, hogy a hiány csökkenjen, a pénzügyi helyzet pedig rendeződjön. A Reuters hírügynökség megjegyzése szerint, ha a tervet jóváhagyják, az politikai támogatást nyújt a szocialisták vezette magyar kormánynak.

Ugyancsak kedden fogad el a bizottság Strasbourgban egy, a tagországok számára készített ajánlást is a túlzott államháztartási deficit miatt két éve indított eljárás folytatásaképpen, és ebben várhatóan további konkrét lépésekre ösztönzi a kormányt. A pénzügyminiszteri tanács október 10-i ülése elé terjesztendő ajánlásban a bizottság 2007. április 10-i határidőt szab arra, hogy Budapest bizonyítsa, az ígéreteknek megfelelően meg is valósítja pénzügyi programját.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről