Tönkreteheti az e-kereskedelmet az EU

Vágólapra másolva!
Teljesen ellehetetlenítheti az interneten kereskedő vállalatokat az Európai Unió. Az EU újra akarja szabályozni a határon átívelő kereskedelmet. Az eddigi, aránylag áttekinthető szabályozással szemben egyik napról a másikra valóságos jogszabálydzsungel fogadhatja az online kereskedelemmel foglalkozókat.
Vágólapra másolva!

Lehetetlenné teheti az internetes kereskedelmet az Európai Bizottság új törvénymódosítási javaslata. A lehetséges változás elsősorban a kis cégeket érintheti érzékenyen, ugyanis annyira bonyolulttá teszi a szabályozást, hogy a kisebb cégek megfelelő jogi képzettség hiányában egyszerűen bezárhatják a boltot - írja a BBC News.

A szabályozás eddig úgy szólt, hogy határon átívelő kereskedelem esetén az eladó országának jogszabályai hatályosak. Az Európai Bizottság új javaslata szerint azonban az ilyen üzletek esetében a vevő országának szabályozása volna érvényes. Ez az Európai Unión belül összesen 27-féle szabályozást jelent, hiszen minden tagállam önálló kereskedelmi jogi szabályozással rendelkezik. A szabályozás azonban nem csak az egyszerű kereskedelmet, hanem a határon átnyúló szolgáltatásokat is hasonlóan kedvezőtlenül érintené.

A Brit Iparszövetség szerint teljesen újra kell írni az összes vásárlói szerződést, ráadásul 27 változatban, hogy minden tagállam szabályozását érvényesítsék. "Megváltoztatja a jogi szabályozást, és a feje tetejére állítja a határokon átnyúló kereskedelmet" - ismertette a várható következményeket John Cridland, a szövetség alelnöke.

Cridland szerint azok a kereskedők, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy többet költsenek jogászokra, akár fel is hagyhatnak a kereskedelemmel egyes országokban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!