A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Egis: 74 százalékkal kisebb profit

Vágólapra másolva!
Az Egis Gyógyszergyár Nyrt. 22,37 milliárd forint árbevételt és 1,345 milliárd forint adózás előtti nyereséget ért el a decemberrel zárult első negyedévében. A forgalom 6 százalékkal, az eredmény 81 százalékkal lett kisebb az egy évvel korábbinál. A nettó profit 1,67 milliárd forint lett, ez 73,9 százalékkalmarad el az előző év azonos időszakától.
Vágólapra másolva!

A negyedéves eredmények értékelésénél figyelembe kell venni, hogy a múlt év hasonló időszakában a belföldi piacon tapasztalt közel 3 milliárd forintos felvásárlás hatására a társaság árbevétele és nyeresége is csúcsértéket ért el, amit a következő negyedévek alacsonyabb forgalma és eredménye egyenlített ki - hívja fel a figyelmet az Egis vezetése a csütörtökön nyilvánosságra hozott gyorsjelentésében.

Ezt beszámítva is a negyedévi forgalom, illetve az eredmény jelentősen elmaradt a társaság célkitűzéseitől. Ennek fő oka a tervezettnél alacsonyabb oroszországi értékesítés, valamint a devizaárfolyamok hirtelen és kedvezőtlen változása.

A belföldi forgalom 8,58 milliárd forint volt, ami a cég értékelése szerint elfogadható, ugyanakkor 23 százalékkal kisebb a bázisnál. Az export forintban számolva 9 százalékkal, dollárban számolva 15 százalékkal nőtt. Az Egis megítélése szerint a növekedés szintén kedvező, ugyanakkor a kivitel összetétele lényegesen rosszabb a korábbinál. Több év folyamatos emelkedés után ugyanis ebben a negyedévben 8 százalékkal csökkent a társaság értékesítése Oroszországban, és mindössze 2 százalékkal nőtt az egyéb FÁK-beli piacokon. A kelet-európai országokban 11 százalékkal, míg a nyugati piacokon 93 százalékkal nőtt az árbevétel.

Szintén kedvezőtlen hír, hogy a forgalom szerkezetének átrendeződése miatt csökkent az értékesítés fedezeti hányada. A működés általános költségei a tervekkel összhangban 16 százalékkal emelkedtek. Az egyéb működési bevételek és költségek egyenlege ebben a negyedévben kedvezőbb volt az előző évinél.

A társaság üzleti eredménye így 2,62 milliárd forintot tett ki, ami 61 százalékkal kisebb a múlt év hasonló időszakához viszonyítva. A forint erősödése és a dollár gyengülése 1,6 milliárd forint negatív átértékelést okozott az Egis deviza alapú kintlevőségeinél. Emiatt a pénzügyi veszteség ebben a negyedévben 1,27 milliárd forint volt.

Összesséségében a kiadott profit warning már figyelmeztetett a kedvezőtlen folyamatokra, de az elkövetkező évben fennálló hazai piaci bizonytalanságok, az export szerkezetének előnytelen megváltozása (Kérdéses, hogy a mai tájékoztatón ennek a tendenciának az esetleges folyatódására, vagy inkább csak egyszeri visszaesésre hívják fel a figyelmet. Az utóbbi eredményezhet némi megnyugvást.) miatt inkább negatív piaci fogadtatásra számíthatunk - véli Tapaszti Attila a Takarékbank elemzője.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!