Veszélyben az önálló BÉT

Vágólapra másolva!
Feszült a helyzet a budapesti és bécsi tőzsde között, miután a Malév tőzsdei bevezetése is kútba esett. Idehaza tíz éve nincs új állami cég a parketten.
Vágólapra másolva!

Bármelyik pillanatban robbanhat a Wiener Börse és a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) közötti feszültség - értesült a Világgazdaság bécsi forrásokból.

A császárvárosnak ugyanis már csak nyűg a Bécs-Budapest-Prága-Varsó tőzsdeszövetség megszervezése, sőt költséghatékonysági szempontokból - értesülésünk szerint - a BÉT teljes beolvasztását tervezi.

Nem tett jót az önálló BÉT megmaradási esélyeinek, hogy a napokban végleg kútba esett a Malév tőzsdei bevezetése, de üres szavaknak bizonyultak a kormányoldalról érkező tavalyi nyilatkozatok is, amelyek meglebegtették több társaság parkettra lépését is.

A kormányzat az elmúlt tíz év során érdemben egyetlen állami tulajdonú cég tőzsdére lépéséért sem tett semmit, miközben Lengyelországban csak az elmúlt esztendőben 28 társaságot vezettek parkettre.

A bécsiek hozzáállása a tavalyi elnökváltás után vált egyértelművé: a régiós együttműködés elkötelezettjeként ismert, a BÉT-nek teljes függetlenséget biztosító Stefan Zapotoczky helyét átvevő Michael Buhl és Heinrich Schaller a költséghatékonyságot tartja szem előtt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről