Zuhanás követheti a tőzsdék szárnyalását

Vágólapra másolva!
A múlt héten is folytatódtak az eddig kialakult trendek a világ tőzsdéin. A részvénypiacok idén már tizenhatodszor törtek újabb csúcsokra. A szárnyalást azonban könnyen az árak zuhanása követheti - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A volatilitás továbbra is alacsony, a devizapiacokon továbbra is a kockázatos, ám magas hozamú valuták a kedveltek, az általános kockázatvállalási hajlandóság a mérsékelt ármozgásoknak és a kedvező makrogazdasági környezetnek köszönhetően továbbra is nagyon magas.

A német részvénypiac két hónap alatt több mint 15 százalékot emelkedett mindenféle korrekció nélkül. Amerika legfontosabb részvényindexe, az S&P-500 mindössze 3 százalékkal van minden idők legmagasabb értéke alatt és az ázsiai piac is minden várakozásokat felülmúló eredményeket tudott felmutatni az elmúlt hetekben. Az optimizmus azonban nem tarthat örökké.

Február óta mind a részvény-, mind a kötvény-, mind a devizapiacon minimálisra mérséklődtek a mozgások, miközben a hozamok a folyamatosan növekvő infláció ellenére továbbra is alacsonyak. A növekvő olajáraknak köszönhetően az olajtermelő országokban rengeteg friss pénz keletkezik, mert a fekete arany kitermelési ára jóval alacsonyabb annál, mint amelyen ezek az országok értékesítik. Ennek a szabad pénznek folyamatosan befektetési lehetőségeket keresnek és a fundamentumok ellenére szinte mindent vásárolnak.

Szabad pénzek ugyanakkor nemcsak az olajban gazdag országokban keletkeznek. A vállalati szektorban a hihetetlen optimizmus, a részvénypiacok szárnyalása rengeteg embert tett és tesz gazdaggá mind a mai napig mindenféle komolyabb fundamentális ok nélkül. Itt természetesen újabb virtuális pénzek jönnek létre. Virtuális, mert amint a befektetők ki akarják venni ezt a pénzt, az árak szakadni kezdenek és ezek a pénzek már el is tűntek. Teljesen mindegy, hogy a részvénytársaság, amelyet megvásárol a spekuláns a tőzsdén ezeken az árakon, csak tizenöt-húsz év alatt termel annyi pénzt, hogy valóban megtérüljön a befektetés, a befektetők vásárolnak, még az óriási kockázattal jellemezhető alacsony forgalmú részvényeket is elkapkodják.

A részvénypiacok emelkedéséhez és a piacon uralkodó optimizmushoz természetesen az eddig publikált negyedéves eredmények, a folyamatosan csúcsokat ostromló bizalmi indexek és a jegybankelnökök derűlátó nyilatkozatai is hozzájárultak. A részvénypiacokon ezek az események azonban már teljes mértékben beárazottak, sőt az árfolyamokra jelenleg használhatjuk a túlértékelt kifejezést.

A magyar piacon pénteken a Phylaxia-részvény forgalma például meghaladta a blue chipként számon tartott Magyar Telekomét. Őrület van a piacokon, a fundamentumok már semmit sem számítanak. A nagyobb befektetők azonban előbb-utóbb észre fogják venni, hogy ezeken az árakon busás hasznot realizálhatnak pozícióik zárásával. Amikor pedig ez megtörténik, a piacról eltűnnek a vevők és az árak az 1997-eshez hasonló zuhanáson mehetnek keresztül.

A nyári szabadságolások előtt is általában a likvidálások jellemzők a tőzsdéken. Az, hogy a pánik már a héten megkezdődik vagy csak egy pár hónap múlva, az kérdéses, azonban hogy idén még jóval alacsonyabb szinteken is lehetőségünk lesz részvényeket vásárolni, arra minden esély megvan. A magasabb kockázatokat vállaló spekulánsoknak ezeken a szinteken az eladási pozíciók felvételét javasoljuk, akár a részvény-, akár az árupiacokon, de még a devizapiacon is több lehetőség nyílik egy esetleges pánikból való profitálásra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!