Az inflációs kilátásoktól függ a kamatcsökkentés

Vágólapra másolva!
A monetáris tanács a következő hetekben, hónapokban tisztábban látja majd az inflációs kockázatokat, ami kulcsfontosságú lehet egy lehetséges kamatcsökkentés szempontjából - jelentette ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke.
Vágólapra másolva!

Simor András három külföldi hírügynökség tudósítójának mondta ezt csütörtökön. A jegybank elnöke arra a felvetésre, hogy megalapozottak-e azok a piaci vélekedések, miszerint júniusban kamatcsökkentés lesz, azt válaszolta, hogy nem lehet semmit biztosra venni.

A béralakulással kapcsolatos aggodalmakra reagálva Simor András rámutatott arra, hogy azt más adatokkal közösen kell vizsgálni, így a bruttó hazai termék (GDP), a beruházás és az infláció alakulásával.

Az MNB elnöke szerint a jelenlegi monetáris feltételek nem túlságosan szigorúak a legutóbbi GDP-alakulási adatok és a költségvetési deficit jelentős szűkítésének a fényében. A bankvezető szerint a gazdasági növekedés lassulása a költségvetési megszorításokhoz mérve kicsi.

Simor szerint még korai lenne az euró bevezetésének menetrendet szabni.

A jegybank bizakodóbb a kormánynál az idei és a jövő évi államháztartási hiány kapcsán, 2009-től azonban sok a bizonytalanság - mondta.

Az MNB vezetője szerint további reformokra van szükség az egészségügyi ágazatban, amely az egyik legnagyobb költségvetési kiadási tétel.

Simor megerősítette, hogy a forint árfolyamrendszeréről az MNB nézete változatlan.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről