A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
HUNAndrásfi Tibor
20:00VívásTibor Andrasfi-Koki Kano
HUNFucsovics Márton | Marozsán Fábián
20:45TeniszTallon Griekspoor/Wesley Koolhof-Marton Fucsovics/Fabian Marozsan
NyílNyíl

Kevesebbet hozott a vártnál a nyugdíjasjárulék

Vágólapra másolva!
A kormány arra számított, hogy a nyugdíjasok megemelt járuléka 2006-ra 1 milliárd forintot hoz, azonban alig félmilliárd folyt be - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A kiegészítő vállalkozói tevékenységet végző nyugdíjasok járulékterhe jelentősen emelkedett. Tavaly szeptemberben a jövedelem után fizetett 5 százalékos baleseti járulékot megszüntették, helyette 10 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot vezettek be, ami az idén januárban 16 százalékra nőtt.

Vélhetően az idei évre előirányzott 9 milliárd forintos bevételi terv sem teljesül. Áprilisban az APEH adatai szerint 129,5 millió forintot fizettek be ilyen címen 809,4 millió forintnyi vállalkozói kivét, illetve jövedelem után, ami csaknem harmadával kevesebb, mint a tavalyi, emelés utáni havi átlag.

A csökkenésnek két oka lehet: megcsappant a vállalkozó nyugdíjasok száma, vagy kevesebb vállalkozói kivétet, illetve átalányadózó jövedelmet számoltak el. A február 15-én leadott vállalkozói szja-bevallásokat még nem dolgozta fel teljeskörűen az adóhatóság, így azt sem tudni, hogy tavaly hány kiegészítő vállalkozó tevékenységet végző nyugdíjas volt, és jövedelmük hogy alakult.

A bevallások szerint 2005-ben csaknem 77 ezer nyugdíjas vállalkozott, jó részük a tételes költségelszámolást választotta és éves szinten átlagosan 493 ezer forintnyi jövedelemre tettek szert. Az adóterhelésükre pontos adat nincs, mivel a progresszív szja-t nem csak a vállalkozási tevékenységük után fizethették. Az átalányadózást választók jóval kevesebb, átlagosan 250 ezer forintnyi jövedelemre tettek szert, ami után 47 ezer forint adót fizettek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!