Fidesz: Következetlen volt a jegybank

Vágólapra másolva!
A Fidesz országgyűlési képviselőcsoportja meglepetéssel és a gazdasági elemzőkhöz hasonlóan értetlenséggel fogadta a jegybanki alapkamat csökkentését, amelyet következetlen döntésnek tart - közölte az ellenzéki párt gazdasági kabinetje szerdán.
Vágólapra másolva!

A döntés következetlen, mert a mérlegelt gazdasági adatokban semmilyen lényegi változás nem következett be az elmúlt egy hónap alatt - áll a Fidesz közleményében.

A párt gazdasági kabinetje szerint a kiszámíthatatlan döntés azt bizonyítja, hogy veszélybe kerülhetnek a szakmai szempontok a kormány és a jegybank közötti, tévesen értelmezett gazdaságpolitikai "összhang" miatt.

A Fidesz emlékeztet arra, hogy Simor András jegybankelnök megválasztásakor úgy nyilatkozott: a politikától akarja megszabadítani a jegybankot. A párt szerint azonban az új vezetés a hitelesség és a bizalom megteremtését kockáztatja azzal, hogy szakmailag kétségesen alátámasztható döntéseket hoz.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa hétfői ülésén 25 bázisponttal 7,75 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A piaci elemzők többsége arra számított, hogy a tanács nem változtat a jegybanki alapkamat szintjén, ami 2006. október 25. óta 8 százalék volt.

A testület hétfői közleményében az inflációs kilátásokat övező bizonytalanságok oldódásával indokolta az irányadó kamat csökkentését, a forintbefektetések kockázati megítélésével összhangban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről