Terítéken a tőzsde

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Veres János pénzügyminiszter a parlamentben fogadta Szalay-Berzeviczy Attilát, a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökét, hogy egyezessenek a magyar tőkepiac élénkítéséről, és megállapodjanak arról, hogy milyen szerepet tud játszani a BÉT a gazdaság kifehérítésében - közölte a BÉT szerdán.
Vágólapra másolva!

A megbeszélés alapját a Budapesti Értéktőzsde, a Befektetési Szolgáltatók Szövetsége (BSZSZ), a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (BAMOSZ) által kidolgozott és júliusban a kormánynak, valamint a parlamenti pártoknak megküldött ötpontos tőkepiac-élénkítő javaslatcsomag képezte.

A tőzsde közleménye szerint a miniszterelnök és a pénzügyminiszter nyitott a három éven túli időszakra vonatkozó, árfolyamnyereség- és kamatadó-mentességet biztosító, hosszú távú befektetési számla (HTB) bevezetésére, de a számlakonstrukció jelentőségére és várható költségvetési kihatásaira való tekintettel, ezt a január 31-ig kidolgozandó, hosszú távú adócsomag részeként kívánják a kormány elé vinni.

A HTB számlára történő éves befizetéseknek korlátja lesz, melynek mértékét a tőkepiac szükséglete és a költségvetés lehetőségeinek figyelembevételével állapítják meg a tőzsde és a Pénzügyminisztérium további szakmai egyeztetése eredményeképpen.

Az ingatlanpiac és a tőkepiac összenyitását javasló pontot alapul véve 2008. január 1-jétől várhatóan 15-ről 5 évre csökken az ingatlanok után fizetendő forrásadó-köteles periódus, megkönnyítve ezzel a megtakarítások átcsoportosítását az ingatlanpiacról más megtakarítási formákba.

A tőzsde közlése szerint a kormány támogatja azt a javaslatot is, miszerint a Budapesti Értéktőzsdére bevezetett nyílt és zárt végű befektetési alapok a részvényekhez hasonlóan adózzanak. Az elért hozamok a jövőben árfolyamnyereségként adóznak és nem kamatként, így az esetleges veszteségek leírhatók lesznek 2008. január 1-jétől a nyereségből, csökkentve ezzel év végén az adóalapot.

A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy felkéri Hiller István oktatási minisztert: tegye meg a szükséges lépéseket azért, hogy a pénzügyi alapismeretek a legrövidebb időn belül kötelezően oktatott tantárgy legyen minden magyar középiskolában.

Kapcsolódva a kormánynak a feketegazdaság felszámolására tett erőfeszítéseihez a BÉT elnöke arra tett javaslatot, hogy az állam a fejlesztési adókedvezményen és a fejlesztési tartalékon keresztül ösztönözze a vállalatok tőzsdére lépését. A miniszterelnök felkérte a tőzsde elnökét: a BÉT dolgozza ki részleteiben is a két javaslatot és kezdje meg erről az egyeztetést a pénzügyminiszterrel, hogy a végleges anyag mihamarabb a kormány elé kerülhessen - olvasható a BÉT közleményében.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!