A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMuhari Eszter
20:40VívásEszter Muhari-Nelli Differt
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl

Vége felé közeledhet a dollár vesszőfutása

Vágólapra másolva!
Történelmének legjobb váltási arányát érte el kedden az euró a dollárral szemben. Az amerikai fizetőeszköz mélyrepülésének több oka is van, elemzők szerint azonban jövőre már erősödhet az árfolyama. A magyar deviza ennek megfelelően a jelenlegi 178 forintos dollár szintről 2008-ra visszatérhet a 190-200 forintos sávba.   
Vágólapra másolva!

Napról napra újabb történelmi mélypontot szenved el a dollár kurzusa az euróval szemben, ami azt jelzi egyelőre, hogy még mindig szabadulnak a befektetők az amerikai devizától. Kedden éjszaka a nemzetközi devizapiacokon a dollárral szembeni jegyzés érintette az 1,4161-os szintet, erről azonban a budapesti szerda reggeli nyitás idejére 1,4130 körül szintre húzódott vissza. Egy dollárt 177,30/40 forinton jegyezték szerdán reggel a magyar bankközi pénzpiacon, szemben a kedd délutáni 177,10/30 forint után.

Ennek több oka is van. A dollár már jó ideje gyengélkedik a folyamat azonban azután gyorsult fel, hogy kiderült komoly gondok vannak az amerikai másodlagos jelzálogpiacon. A befektetők ugyanis szeretik likvid, de biztonságos pénzben tartani befektetésüket, a dollárt azonban jelentős gyengítették az amerikai fejlemények. A dollár szempontjából meghatározó volt, hogy a jelzálogpiaci pánik megváltoztatta az európai és amerikai kamatpolitikát is. Európában ugyanis kamatemeléseket vártak, ám ez a jelzálogpiaci pánik következtében elmaradt, míg az amerikai jegybankot gyors kamatcsökkentésre késztette. A két kamat közötti különbség csökkenése és a kedvezőtlen amerikai hírek hatására pedig nagyon sokan kezdték euróra vagy más devizákra váltani dollárjukat.

Mélyrepülés a kamatvágás után

A dollár újabb mélyrepüléséhez az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed is hozzátette a magáét, amennyiben szeptemberben a vártnál nagyobb mértékben csökkentette irányadó alapkamatát. Ráadásul októberre további amerikai kamatvágást kezdett el árazni a piac, ami továbbra sem tesz jót a dollár árfolyamának - mondta Samu János, a Concorde elemzője. A Fed kamatpályájával kapcsolatos várakozások a feltörekvő piacokat is vonzóbbakká tették, (a forint is sokat erősödött a dollárral, de az euróval szemben is) mivel a kockázatvállalási hajlandóság emelkedésével a tőke nem a dollár-eszközöket célozza meg, illetve tőkekiáramlás következhetett be a dollárból.

Nem érdemes forint helyett devizában takarékoskodni

A kamatszint azért tud vonzóvá tenni egy devizát, mert jobb hozamot lehet elérni a helyi kötvénypiacon.A forint például azért lehet vonzó, mert a magyar fizetőeszközzel sokkal magasabb kamatot lehet elérni, mint mondjuk az amerikai, vagy európai jegyek esetében. Samu János, a Concorde elemzője nem is javasolja a forint átváltását.
Más vélemények szerint is újra a befektetők figyelmében középpontjába kerülhetnek a nagyobb kockázat mellett ugyan, de magasabb hozamokat ígérő feltörekvő devizák - amilyen például a magyar is. Mindenekelőtt a török lírát és a dél-afrikai randot kell kiemelni e sorban, mindkét országban kellően vonzó a kamatszint. Mellettük olyan extrémnek tekinthető devizák is szóba kerülnek, ahol stabilak, vagy stabilizálódnak a fundamentumok, közöttük afrikaiak - például a mauritiusi rúpia -, vagy közép-ázsiaiak - a kazah tenge.

A gyenge amerikai gazdaság sem segít a dollárnak

Az sem segít az amerikai fizetőeszköz megítélésének, hogy miközben az USA gazdasági növekedési kilátásai érdemben romlottak, addig egyelőre úgy tűnik, hogy a világgazdaság más régiói továbbra is gyors ütemben bővülhetnek. Samu János szerint a világ most úgy gondolja, hogy a növekedési kilátásokat tekintve el tud szakadni Amerikától, baj csak akkor lehet, ha ez nem így történik.

Nincs egyébként egyetértés arról, hogy az amerikai gazdaság milyen mértékben lassul, vagy esetleg recesszióba süllyed-e a következő negyedévek során. Az amerikai bruttó hazai termék (GDP) növekedés lassulását szinte teljes egészében a lakossági fogyasztás visszaesésének a következménye. A Raiffeisen Bank elemzői azonban előrejelzésükben még nem számolnak recesszióval, bár kétségtelenül megnőtt ennek az esélye - mondta az [origo]-nak Török Zoltán, a bank vezető elemzője.

A jegybanki tartalékokban is csökken a dollár súlya

Már egy ideje tart egy másik, nem kevésbé jelentős folyamat is, jelesül sok jegybank a pénzügyi tartalékaiban csökkenti a dollár súlyát, ami szintén a zöldhasú gyengülését "támogatja". Nemrég egyébként ezt erősítette elemzők szerint egy szaúd-arábiai bejelentés, miszerint nem csökkentették az ország jegybanki alapkamatát a Fed-del összhangban, pedig ezt korábban mindig szorosan követték. Elemzők szerint ez is jele lehet, hogy az ország igyekszik csökkenteni függőségét a dollártól.

Ez egyébként várhatóan hosszabb folyamat lesz, a tartalékok csökkentése lassan történik, ezért nincs jelentős hirtelen árfolyamhatása.

Mi lesz az árfolyammal?

A dollár erősödése várható a piacok megnyugvása után - véli Török Zoltán. A jelenlegi 1,40 körüli euró dollár átváltási szintről (100 euróért 140 dollárt kell adni) az elemző szerint jövőre az 1,30 és 1,40 közötti váltási sávba térhet vissza a dollár kurzusa, az 1,20-as szintre azonban már nem sok esélyt lát. A forint esetében meghatározó lesz még, hogy Török szerint a magyar fizetőeszköz gyengülni fog az euróval szemben. A szakértő 250 és 260 forint közötti sávba várja a forintot 2008-ra, de inkább a 260 forinthoz közelebbi szintekre. Ezért a jelenlegi 178 forint körüli dollár helyett jövőre már inkább 190-200 forint között mozoghat a jegyzés.

Forrás: [origo]

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!