A hátrányos településeket segíti a kormány

Vágólapra másolva!
Mintegy 180-200 milliárd forintot ad a leghátrányosabb kistérségek felzárkóztatására az önkormányzati és területfejlesztési miniszter az uniós fejlesztési pénzekből. Bajnai Gordon pénteken Budapesten azt közölte, a célzott program mintegy egymillió embert érint, és azok a települések vehetnek részt benne, amelyek a KSH adatai szerint a legelmaradottabbak.
Vágólapra másolva!

A szakminiszter hangsúlyozta, hogy a fejlesztési források "nem pofapénzek" lesznek, hanem "objektív" fejlettségi mutatók alapján lehet azokra pályázni.A tervek szerint további 14 kistérség számára felzárkóztató programot is indítanak, ez további félmillió állampolgár helyi esélyeit javítja majd.

Bajnai Gordon arra hívta fel a figyelmet, hogy 1994 óta lényegében nem történt "jelentős reform" az önkormányzati rendszerben, pedig, mint mondta, "ideje lenne". Utalt arra, hogy a rendszer megváltoztatásához, a törvény módosításához kétharmados országgyűlési támogatásra lenne szükség, ám ez egyelőre hiányzik.

A szakminiszter az újságírókhoz fordulva azt közölte, egyelőre nem kíván döntéseket bejelenteni, csak a változtatásokat igénylő "menüt" kívánja ismertetni. Ez utóbbiak között említette például a körjegyzői rendszer átalakítását, ami szerint nem csak szomszédos települések tartozhatnának egy jegyzőséghez.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről