A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Állami Nyomda: növekvő profit, csökkenő bevétel

Vágólapra másolva!
Az Állami Nyomda Nyrt. az idén január-szeptemberben 751 millió forint mérleg szerinti nyereséget könyvelt el, 12,4 százalékkal többet az előző év azonos időszakinál, miközben az árbevétel 8,5 százalékkal 9,724 milliárd forintra mérséklődött - jelentette a társaság a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) szerinti konszolidált gyorsjelentésben csütörtökön.
Vágólapra másolva!

A jelentés megjegyzi, hogy a bázisidőszakban a bevételt a parlamenti és önkormányzati választások nyomtatványainak árbevétele növelte. Az MTI kalkulációja szerint a harmadik negyedévi nettó nyereség elérte a 229 millió forintot, ami valamivel elmarad a portfolio.hu által megkérdezett négy elemző 247 millió forint konszenzusától.

Az export az árbevétel 10 százalékát adta és a 970 millió forint értékű kivitel 28 százalékkal maradt el a bázistól, amikor egy 500 millió forint értékű biztonsági festékszállítás növelte a bevételt. Ezt a hatást kiszűrve a kivitel 15 százalékkal nőtt - jegyzi meg a gyorsjelentés.

Az 1,386 milliárd forint adó- és kamatfizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti nyereség (EBITDA) 144 millió forinttal több a bázisnál, az árbevétel arányában pedig 11,7 százalékról 14,3 százalékra nőtt. A társaság üzemi szintű nyeresége 16 százalékkal 931 millió forintra emelkedett.

Gyergyák György, az Állami Nyomda vezérigazgatója a háromnegyedévi gazdálkodást magyarázó sajótközleményben kiemelte: "Egy-egy projekt előkészítésének és teljesítésének eltérő időigénye miatt, azok árbevétele és eredménye nem rendszeres ciklusokban jelentkezik, ez megnehezítheti a negyedévek összehasonlíthatóságát. A piaci felmérések és tapasztalatunk is azt bizonyítja, hogy a régió biztonsági nyomtatvány piaca folyamatosan fejlődik, ezért megerősítjük kutatás-fejlesztési tevékenységünket."

A cég kiemelt fontosságú termékei, a biztonsági termékek és megoldások árbevétele 8,8 százalékkal 3,928 milliárd forintra emelkedett, míg a hagyományos nyomdatermékek árbevétele 35,8 százalékkal 1,046 milliárd forintra esett vissza. A többi bevétel a kártyagyártásból és megszemélyesítésből, nyomtatványok gyártásából, megszemélyesítéséből és adatfeldolgozásból származott.

A társaság konszolidált mérlegének főösszege az időszak végén 7,217 milliárd forint volt, 15,7 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A rövidlejáratú hitelek 50 százalékkal 622 millió forintra csökkentek, a 418 millió forint hosszúlejáratú hitel pedig 47,2 százalékkal volt kevesebb a bázisnál.

Az 1,45 milliárd forint jegyzett tőkéjű Állami Nyomda saját tőkéje az időszak végén elérte a 3,901 milliárd forintot, ami 6,6 százalékos éves növekedést jelent.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!