Figyelni kell a külföldi készpénzfelvételre

Vágólapra másolva!
Külföldön érdemes bankkártyával vagy itthon váltott valutával fizetni. Néha azonban szükségünk lehet a pénzkiadó automatákra is. Az [origo] összegyűjtötte, milyen kártyával, mennyibe kerül a készpénzfelvétel külföldön.
Vágólapra másolva!

A rutinos külföldre utazók már saját tapasztalatból tudják, mikor érdemes bankkártyával, illetve készpénzzel fizetni és hol célszerű a valutát beszerezni. Külföldön fizetéskor érdemes használni a bankkártyát, készpénzfelvételre azonban a magas költségek miatt többnyire nem érdemes a plasztikhoz nyúlni. A szükséges valutát célszerű Magyarországon megvásárolni, kisebb pénzváltóhoz viszont csak az forduljon, aki jól ismeri a beszerezni kívánt bankjegyeket.

A külföldre utazó magyarok sokáig híresek voltak arról, hogy komoly összegekkel a zsebükben lépték át a határt, ezért a tolvajok előszeretettel törték fel autóikat és szállásaikat. Már csak a rablások megelőzése érdekében is ahol csak lehet, érdemes bankkártyával fizetni.

A kártyával történő fizetés további előnye, hogy a kibocsátó bank viszonylag olcsón, általában devizaeladási áron váltja át forintra a kifizetett összeget, és nem számít fel jutalékot vagy költséget. Sőt, gyakran csak hetekkel a vásárlás után terheli meg a folyószámlát

Annak ellenére, hogy a bankkártya-használat világszerte elterjedt, számos országban is léteznek olyan eldugott települések és félreeső üzletek, ahol még a dombornyomásos kártyákat sem tudják elfogadni. Ilyen helyeken készpénz nélkül még a legmagasabb presztízsű hitelkártyákkal a zsebében is kínos helyzetben érezheti magát az utazó.

A forint ugyan már 1995 óta konvertibilis, külföldön azonban kevésbé keresett, mint Magyarországon. Ezért az utazáshoz szükséges valutát célszerűbb itthon megvásárolni, mint a célországban. Magyarország határain 2001. június 15-e óta összegkorlátozás és kiviteli igazolás nélkül vihető át bármilyen hazai vagy külföldi fizetőeszköz.

A pénzmosást és a terrorizmust akadályozni szándékozó szabályok miatt azonban a határt átlépő személy köteles azonosítani magát és bejelenteni, ha legalább egymillió forintot érő készpénz van birtokában. Magyarországon történő valutaváltáskor 300 ezer forint feletti összegnél kötelező az ügyfelet azonosítani. Kiutazáskor célszerű az adott országok valutabeviteli szabályai után is érdeklődni.

A forint árfolyamának jelentős ingadozásai miatt már jóval az utazás előtt célszerű figyelni a devizapiaci folyamatokat, hogy szerencsés pillanatban, lehetőleg olcsón vásárolhassuk meg a szükséges valutát.

A forint sokáig erős maradhat nem kell sietni

Mivel most a forint elég erős, ezért érdemes lehet már jóval utazás előtt a szükséges valutát beszerezni, hogy megelőzzünk egy esetleges hirtelen forintgyengülést. A külföldi úthoz szükséges valuta gyors megvásárlásával azonban nem számíthatunk komoly árfolyamnyereségre. Devizapiaci elemzők szerint ugyanis a forint sokáig erős marad.

Jelentős különbségeket tapasztalhatunk a hazai pénzváltók árfolyamai között. A kizárólag pénzváltással foglalkozó vállalkozások többnyire kis árréssel nagy forgalmat céloznak meg, miközben a mással is foglalkozó cégek nagyobb árréssel dolgoznak.

A Magyarországon működő kereskedelmi bankok árfolyamai közti különbség pedig többnyire attól függ, hogy milyen országban van az anyabankjuk. Egy amerikai érdekeltségű bank dollárhoz, egy európai viszont euróhoz tud kisebb költséggel hozzájutni.

A határhoz közeli pénzváltóhelyek a nagyobb forgalom miatt kisebb árréssel váltják a szomszédos ország pénzét. Ez a logika nem csak a szomszédos országok valutájára igaz, lengyel zlotyhoz például jó eséllyel olcsóbban lehet a szlovák-magyar határon jutni, mint Budapesten vagy Lengyelországban.

Azokba az országokba, ahol magas az infláció, érdemesebb euróval vagy dollárral érkezni, és ott folyamatosan helyi fizetőeszközre váltani a keményvalutát. Ellenkező esetben ugyanis a korán vásárolt valuta nyaralásunk alatt folyamatosan veszít értékéből. Stabil valutájú országban azonban többnyire célszerűbb a helyi fizetőeszközből vinni, annak érdekében, hogy elkerüljük a kétszeres valutaváltás költségeit.

A pénzváltók esetében érdemes azzal is számolni, hogy nagyobb tétel esetén külön kérésre hajlandók kedvezménnyel értékesíteni vagy visszavásárolni a valutát. Illegális pénzváltóhoz azonban csak az forduljon, aki nagyon jól ismeri a célország valutáját. Sok esetben előfordult ugyanis, hogy ugyanannak az országnak már kivont bankjegyeit vagy egy másik ország értéktelenebb valutáját kínálták az alkalmi pénzváltók.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről