Nem nő az égig az euró árfolyama

Vágólapra másolva!
A főbb valutákhoz kapcsolódó inflációs várakozások hirtelen emelkedésével magyarázzák elemzők a forint múlt heti jelentős gyengülését. A szakértők eltérően vélekednek arról, hogyan alakul a forint árfolyama a következő hetekben, hosszú távon azonban valószínűbbnek tartják a nemzeti valuta erősödését, mint gyengülését. 
Vágólapra másolva!

A múlt hét elején még 250 forint volt az euró árfolyama bankközi devizapiacon, pénteken egy ideig viszont már 256 forintos árfolyamon is jegyezték az uniós valutát. Ez 2,4 százalékos árfolyamváltozás egyetlen hét alatt. Elemzők szerint azonban előbb-utóbb megáll a forint gyengülése.

A vártnál gyorsabb gazdasági növekedés és a felerősödő inflációs várakozások nyomán megnövelt kamatprognózisokkal magyarázza a fejlődő országok valutáinak - köztük a forintnak - a gyengülését Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A vártnál nagyobb inflációs előrejelzések nyomán ugyanis a jelentős valutájú országok esetében megemelkedtek a jegybanki alapkamatra és a kötvénypiaci kamatokra vonatkozó előrejelzések.

Piaci szakértők ugyanis az utóbbi napokban az euró egy év múlva várható alapkamatára vonatkozó előrejelzésüket 4,25-ről 4,75 százalékra, a fontéra vonatkozót 5,50-ről 6,00 százalékra, a svájci frankéra vonatkozót 2,75 százalékról 3,25 százalékra növelték. A dollár esetében pedig korábban 0,5 százalékos kamatcsökkenést vártak, most viszont már arra számítanak, hogy a jelenlegi 5,25 százalékos szinten marad.

A magasabb jegybanki alapkamat a kötvénypiaci kamatszint emelkedését okozta, így a dollárban és az euróban kibocsátott kötvények vonzóbbá váltak a befektetők számára. Ezért más, elsősorban kockázatosabb beefktetéseikből átcsoportosították pénzüket ezekbe a kötvényekbe. Ez a tőkeátcsoportosítás az említett devizák felértékelődését, a feltörekvő országokénak leértékelődését eredményezte.

A Raiffeisen Bank szakértője szerint az említett folyamat megáll, és a következő hetekben az euró árfolyama ennek megfelelően 253 forint körül, az előttünk álló 1-2 hónap során 250-255 forint között, a következő 12 évben pedig 245 és 255 forint között alakul majd. Török Zoltán arra számít, hogy a magyar államkötvények kamatai a jelenlegi szintek közelében maradnak, 0,20-0,30 százalékos ingadozást azonban elképzelhetőnek tart.

Az inflációs várakozások erősödése nyomán a nemzetközi tőkepiacokon fellépő bizonytalanság okozta a forint gyengülését - mondta az [origo]-nak Hont András, a Hamilton Tőzsdeügynökség elemzője. A bizonytalanság fokozódása nyomán a részvényekből a kötvényekbe, valamint a feltörekvő országok piacairól a fejlett országokéira áramlott a tőke.

A devizapiaci szakértő szerint a dolláralapú kötvények piacán erősebb volt ez a hatás, és annak következtében 2 éves csúcsra szökött fel a 30 éves futamidejű amerikai államkötvények kamata.

Hont András úgy véli, hogy a részvények még mindig túlértékeltek, ezért a részvényárak további csökkenésére és a forint további gyengülésére számít. Az elemző azonban úgy véli, hogy az euró árfolyama legfeljebb 260 forintig emelkedhet. Június végén, július elején azonban szerinte ismét erősödésnek indul a forint, és az euró árfolyama 245 és 255 forint között stabilizálódik majd.

Semmi, a magyar gazdaság helyzetét érdemben befolyásoló esemény nem történt az utóbbi napokban, ezért kizárólag nemzetközi okokkal magyarázható a forint múlt héten tapasztalt gyengülése - állítja Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője. Szerinte elsősorban a német államkötvények piacán tapasztalható nagymértékű és sokak számára meglepő kamatemelkedés indította el a fejlődő országok nemzeti valutáinak gyengülését.

Az Erste Bank elemzője szerint a forint és az euróalapú kötvények kamata között a különbség ugyan fennmaradt, ám a fennálló kamatkülönbség már nem ellensúlyozta tovább a növekvő kockázatot.

Nyeste Orsolya úgy véli, hogy az euró árfolyama az idei év második felében a jelenlegi piaci érték közelében marad, és többnyire 250-260 forint között ingadozik majd. Az elemző szerint az uniós felzárkózás hosszú távon a forint erősödését indokolja, ennek azonban a jelenlegi árfolyamsáv akadályát jelenti.

Giczi József

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről