Elkészülhet a korrupcióellenes program

Vágólapra másolva!
Ma tárgyalják a korrupció elleni stratégiát és a hozzá tartozó cselekvési programot. Ha az Antikorrupciós Koordinációs Testület (AKT) ma befejezi a munkát, rövidesen államigazgatási egyeztetésre kerülhet sor. A testület három területet és négy prioritást tűzött ki.
Vágólapra másolva!

A megegyezést már csak a legfontosabb feladatok kijelölése hátráltathatja - értesült a Világgazdaság. A gazdasági és a politikai szférában viszonylag kicsi a korrupcióellenes program mozgástere, ezért elsősorban az állami-hivatali területekre koncentrálnak.

A legfontosabb négy ügy: a fejlesztési támogatások, a közbeszerzések, a párt- és kampányfinanszírozás, illetve a hatósági engedélyezési eljárások tisztábbá tétele. Kiemelt téma a szemléletváltás, mivel ma inkább a már meglévő esetek feltárására koncentrálnak, pedig a megelőzés is legalább olyan lényeges szempont.

Ennek megfelelően javítanának a szabályozáson, erősítenék a nyilvánosságot, hangsúlyt fektetnének a felvilágosításra és az ellenőrzésre. A korrupciós jelenségek kezelésére megerősítenék a nyomozó szerveket, és komplex szankciórendszert tennének lehetővé, ezáltal egyszerre lenne alkalmazható büntető-, polgári- és munkajog. Fontosabb szerepet szánnának az önkéntes bejelentéseknek is.

Az AKT szerint etikai kódexet kellene alkotni, ami segítene a korrupciós szituációba keveredő hivatalnokoknak a helyes magatartásban. Egyben az etikai normasértések következményeit is le kellene fektetni. Mindez nem jelentene automatikusan antikorrupciós törvénytervezetet, mint az az üvegzsebtörvény elfogadásakor felmerült.

Kormányzati döntés legkorábban március végén várható az ügyben, ami máris három hónapos csúszást jelent - írja a Világgazdaság.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről