A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A bankbetét is jobb választás lehetett a tőzsdénél

Vágólapra másolva!
A kispapírok éve volt 2007 a magyar tőzsdén, a nagyobb cégek részvényeivel ugyanis annyit sem lehetett általánosságban keresni, mintha valaki bankbetétben tartotta a pénzét. Aki azonban időben kiszállt, jó hozamot tehetett zsebre, hiszen új történelmi csúcsot is döntöttek az árfolyamok és a BUX, az amerikai jelzálogválság azonban a világ tőzsdéivel együtt megrengette a magyart is.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 2007-ben 5,6 százalékkal emelkedett, az év utolsó kereskedési napján, december 28-án a BUX 26 235,63 ponton zárt, 1391 ponttal magasabban, mint 2006 december végén. Az előző évben, 2006-ban 19,5 százalékkal nőtt a BUX értéke, a forgalom pedig 35 százalékkal volt magasabb, mint 2005-ben. A BUX tavalyi teljesítményét nézve tehát a hosszabb távon befektetők közül idén az járt jobban, aki inkább bankbetétben tartotta a pénzét, hiszen az év közbeni akciókkal akár 10 százalék feletti kamatot is el lehetett csípni.

Az index legmagasabb értéke 2007-ben 30 118 pont volt, ami egyúttal a BUX történelmi rekordját is jelenti. A csúcson július 23-án járt az index, míg az éves mélypontot jelentő 22 522 pontos értéken március 7-én állt.

A 2006-ig húzótermékeknek számító blue-chipek teljesítményét a tavaly után ismét jelentősen meghaladta a kis és közepes kapitalizációjú cégek részvényeinek hozama, amelyek növekedését a BUMIX alakulásán lehet mérni. A BUMIX növekedése 2007 végére elérte a 27 százalékot, záró értéke 3243,75 pont volt. Az index teljesítményének hátterében továbbra is alapvetően két tényező áll.

Forrás: [origo]

Habár a tőzsdei cégek folyamatosan emelkedő jövedelmezősége alapot teremtett az áremelkedéshez, a megerősödő makrogazdasági bizonytalanságok hatása gyakran erőteljesebb volt az év során. A változó nemzetközi befektetői klíma ellenére a közép-kelet-európai térség továbbra is hangsúlyos szerepet kapott a külföldi intézményi befektetők portfoliójában - közölte a BÉT az [origo]-val.

A blue chipek közül a Mol részvényesei jártak a legjobban

A vezető papírok közül csak a Mol tudott érdemi erősödést felmutatni 2007-ben, az olajtársaság részvénye 13,4 százalékkal erősödve 24 495 forinton zárta az évet. Ez az ár azonban jóval alacsonyabb annál, mint amit az OMV adna érte, ha kontrollt szerezhetne a magyar társaságban. Az osztrákok 32 000 forintos ajánlata ugyanis 30 százalékkal magasabb az év végi záró árnál.

Az OTP 8790 forintos utolsó értéke mindössze 40 forinttal, 0,46 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, pedig az év közepén a 11 ezer forintot is megközelítette a bankpapír jegyzése. A bankrészvény árfolyamát erősen érintette az augusztusban kirobbant amerikai másodlagos jelzálogpiaci válság utáni tőkekivonás a részvénypiacokról, pedig a bank eredményét nem érintett a krízis.

Forrás: [origo]

elmaradt kamatcsökkentések

A gyógyszerpapírok megszenvedték az idéntől életbe lépett új szabályozási környezetet. A Richter 4,47 százalékkal gyengült, 41 500 forintot ért az év utolsó kereskedési napján, az Egis pedig 28,5 százalékos veszteséget szenvedett el 2007-ben, értéke 18 745 forintra csökkent. A Richter kisebb esésében szerepet játszhatott, az év végén bejelentett vállalat felvásárlás.

Duplázni is lehetett a kisebb papíroknál

A kisebb részvények esetében egy jó választással a pénzünk többszörösét is meg lehetett keresni. Volt olyan részvény, amellyel majdnem (lásd második oldali táblázatunkat) háromszorosára nőhetett a vagyon.

Jó választás a volt a 2007-es év elején a napelem gyártással kecsegtető Genesis, a szigetet megvásárló econet.hu részvényeinek vétele, de nem panaszkodhattak a műanyagipari cégből teljesen átvedlett Pannonnplast tulajdonosai sem.

A forgalom jelentősen megugrott

Bár a nemzetközi befektetői klíma bizonytalanná válása és a hazai makrogazdasági helyzet romlása nem kedvezett a részvényárak emelkedésének, a forgalom továbbra is jelentős bővülést mutatott az elmúlt évekhez viszonyítva. A Budapesti Értéktőzsde adatai szerint a részvény szekció napi átlagos forgalma 2007-ben közel 40 százalékos emelkedéssel 35 milliárd forintra nőtt az előző évi 26 milliárd forintról.

Forgalom szempontjából az év legaktívabb hónapja a június, a július és az augusztus volt. Extra forgalomnövekedést jelentett az osztrák OMV akvizíciós törekvése a Mol részvények vásárlásán keresztül.

Forrás: [origo]

A magyar részvénypiac koncentrációja továbbra is rendkívül magas, a Mol és az OTP egyenként a forgalom 40-40 százalékát teszi ki, a Richterrel, a Magyar Telekommal és az Egis együtt pedig az öt legnagyobb forgalmú papír a teljes részvénypiaci adásvétel 94 százalékát adja. A mintegy 8200 milliárd forintos részvénypiaci kapitalizációból a Mol 33 százalékkal, az OTP 29 százalékkal részesedik, őket követi a Magyar Telekom 12 százalékkal és a Richter 9 százalékkal.

A BÉT-en jelenleg 40 vállalat részvényeit jegyzik. A múlt évben három új társaság, az energetikai szolgáltatásokat végző RFV Nyrt., az ingatlanfejlesztő Orco Property és az autókereskedő AAA Auto Group papírjait vezették a parkettre. A kivezetések száma ezúttal is több volt, négy társaság, a BorsodChem, az Inter-Európa Bank, a Graphisoft és az Agrimill-Agrimpex távozott a tőzsdéről.

Idén legalább három új vállalat, az EETEK Holding, az Externet és a Pannunion Csomagolóanyag Zrt. jelenhet meg a Budapesti Értéktőzsdén. Az AAA Auto Group mellett ez a három cég nyert pénzügyi támogatást a gazdasági tárca 2007. évi, összesen 100 millió forintos, a tőzsdei bevezetést segítő pályázati keretéből.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!