A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
19:00KézilabdaMagyarország-Franciaország

Pecsétsérülés miatt büntethetik az E.On-t

Vágólapra másolva!
Akár félmilliárd eurónál is magasabb bírságot vethet ki az Európai Bizottság az E.On német energiaügyi mamutra, amiért annak müncheni irodáiban megsérült az egyik hivatalos uniós pecsét - olvasható a Világgazdaságban.
Vágólapra másolva!

Brüsszel sokak szerint példát akar statuálni, hogy a versenyügyi razziák során lepecsételt irodákat soha senkinek eszébe ne jusson megbolygatni. Az E.On azzal védekezik, hogy a pecsét eleve sérült volt, szavatossági határidejének lejárta után használták fel. Szerdán várhatóan kiderül, hogy az Európai Bizottság mekkora büntetést ró ki az E.Onra.

A bizottsági nyomozók 2006. május 29-én egy kartellgyanú kivizsgálása céljából tartottak vizsgálatot az E.On Energie müncheni központjában. Mivel az igazgatósági ülésen lefoglalt laptopokat és iratokat nem tudták egy nap alatt áttekinteni, egy irodába zárták azokat, és az ajtót az unió kék jelvényével ellátott műanyag fóliával pecsételték le. Másnap reggel azt tapasztalták a visszatérő nyomozók, hogy a pecsét megsérült; ebből arra következtettek, hogy a cég vezetése éjszaka megpróbálta meghamisítani vagy eltüntetni a benn lévő bizonyítékokat.

Az ügy tisztázását nehezíti, hogy a sérült fóliáról az ajtó újbóli kinyitása előtt nem készült fotó, hanem csak szóbeli vallomásokat rögzítettek. Így nehéz kideríteni, milyen és mekkora volt a szóban forgó sérülés. A bizottság és az E.On emberei erről is és a sérülés okáról is homlokegyenest eltérő nézeteket vallanak.

Míg Brüsszelben szándékosságról beszélnek, az energiacég azt bizonygatja, hogy a - lejárt szavatosságú és ezért a felragasztás után eleve nem normálisan viselkedő - fólia az épületben végzett építkezés által kiváltott mozgások következtében sérült. Az E.On-székházban ugyanis a falak többsége a megbeszélések, rendezvények helyigényéhez igazodva áthelyezhető, és az ominózus éjszakán éppen ilyen tevékenység zajlott az egyik közeli tárgyalóteremben.

Az uniós jogszabályok szerint ugyanis ilyen esetben a pecsét megsérülésének puszta ténye elegendő ahhoz, hogy az érintett cégre az éves forgalom egy százalékáig terjedő bírságot szabjanak ki. Az egész E.On konszernt figyelembe véve ez 677 millió eurót tenne ki, de ha csak a müncheni központú energia-leánycéget tekintjük, akkor is 273 milliót. Az ügy súlyát növeli, hogy ilyen ügyben még soha nem szabtak ki bírságot az Európai Bizottság versenyfelügyelői.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!