Dow Jones: esés leszegett fejjel

Vágólapra másolva!
Kedden is veszteségekkel zártak a vezető New York-i tőzsdemutatók, a Fed váratlan és erőteljes kamatcsökkentése, továbbá a Fehér Háznak a gazdaságélénkítő csomaggal kapcsolatos megjegyzései sem tudták megfordítani az általánosan rossz tőzsdei hangulatot.
Vágólapra másolva!

A technológiai papírokkal telített Nasdaq Composite index 2,04, a 30 vezető ipari részvény DJIA mutatója pedig 1,06 százalékos gyengüléssel fejezte be a napot. A DJIA index 14-havi mélypontot ért el kedden, és a lélektani 12 ezer pont alá süllyedt, az összetett Nasdaq mutató 15 havi mélységbe zuhant, immár ötödik napja csökkenve.

A tőzsdét leginkább mozgató eseménye az volt, hogy amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve váratlanul 75 bázisponttal, 3,5 százalékra csökkentette az irányadó kamatot. A Fed a recesszió veszélyétől tartva határozott a rendkívüli kamatcsökkentésről. Ennek ellenére jelentős csökkenéssel nyitott a Wall Street, a kamatcsökkentés sem tudta eloszlatni a recessziótól való félelmet, miközben a világ más tőzsdéi számára pozitív volt az üzenet és többnyire képes is volt megállítani az irányadó tőzsdemutatók zuhanását.

A New York-i értéktőzsde fő mutatója, a Dow Jones ipari átlag (DJIA) 176 ponttal esett nyitáskor, majd nagyjából negyed óra múltán már 382 pont volt a vesztesége. A Nasdaq piac összetett mutatója 119 pont veszteséget jelzett nyitáskor, majd később 80 pontos csökkenésnél járt.

A Fehér Ház a nap folyamán később bejelentette: az amerikai elnök még kedden megvitatja a törvényhozókkal gazdaságélénkítő terveit. A fehér házi sajtótitkár keddi nyilatkozata szerint nem valószínűsítenek recessziót, azaz visszaesést, csak lassulást a gazdaság növekedésében. Az amerikai bankárok szövetségének elemzői szerint azonban az amerikai elnök által jelzett gazdaságélénkítő csomag csak valamikor a második félévben éreztetheti majd hatását.

Tőzsdezárásra New Yorkban az euró 1,4621 dollárra erősödött. Az euró 257,15-257,50 forintot ért, a dollár 175,74-176,22 forinton állt. New Yorkban az arany ára azonnali szállításra unciánként 889,60 dollárra drágult 880,80 dollárról.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!