Váratlan segélyt jelentett be a Fed

Vágólapra másolva!
A Fed a piacok likviditáshiányának enyhítése érdekében hozott döntéseket, amiket a piac az eddiginél is komolyabb problémák elismeréseként értékelte. A Fehér Ház pénteken megerősítette, hogy az Egyesült Államok gazdaságának a növekedése lelassult, de továbbra is kerüli a recesszió fogalmának említését.
Vágólapra másolva!

A Fed bejelentette, hogy a március 10-i és 24-i aukciókon 30 milliárd dollár helyett 50 milliárd dollár értékben ajánlanak fel "Term Auction Facility"-t, és folytatják a szoros együttműködést a többi érintett jegybankkal is. A Fed ezenkívül 100 milliárdos "gazdasági gyorssegélyt" is nyújt visszavásárlások útján.

Az Egyesült Államokban öt év óta a legtöbb munkahely szűnt meg idén februárban januárhoz képest a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban. A munkaügyi minisztérium pénteken ismertetett adatai szerint 63 ezres volt a csökkenés, ugyanakkor a munkanélküliségi ráta kicsit mérséklődött, a januári 4,9 százalékról 4,8 százalékra. A Dow Jones Newswires által megkérdezett elemzők arra számítottak, hogy a mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma nem változott januárhoz képest, amikor 17 ezerrel csökkent decemberhez képest. A szakértői várakozások szerint a februári munkanélküliség 5,0 százalékra emelkedett a januári 4,9 százalékról.

A makroadatok megismerése után elpárolgott a befektetők optimizmusa, pedig korábban alig változtak a határidős indexek, mert a befektetők a havi foglalkoztatási adatoktól vártak a gazdaság állapotával kapcsolatos eligazítást. Mindezen tényezők hatására a határidős indexek komolyan esni kezdtek.

"Nehéz időszak lesz"

A Fehér Ház mindeddig következetesen cáfolta azokat a véleményeket, hogy az amerikai gazdaság recesszió felé közeledne. A Fehér Ház szóvivője, Tony Fratto azt mondta, az első negyedév nehéz időszak lesz az amerikai gazdaság számára, "alacsony növekedési periódusba jutottunk". "A recesszió egy szakkifejezés (...) akárhogyan is hívjuk, nyilvánvalóan lelassult a gazdasági növekedés. A kérdés nem is az, hogyan nevezzük a jelenséget, a lényeg, hogy mit teszünk az ügyben (...) kitartóan igyekszünk elhárítani a lassulást az élénkítő csomaggal".

Henry Paulson pénzügyminiszter szerdán azt mondta, hogy az amerikai gazdaság hat éven keresztül növekedett, és idén a lelassulás kockázata fenyeget. Meggyőződése viszont, hogy a gazdaság, ha csökkent ütemben is, de idén folytatja a növekedést. Véleménye szerint a kormány és a kongresszus gyorsan döntött az élénkítő csomagról: számítása szerint az ösztönző intézkedések - a háztartásoknak juttatandó kifizetések és a beruházásösztönző adóenyhítések - együttesen az év végéig félmillió új munkahely teremtését teszik majd lehetővé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!