A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Most érdemes olajrészvénybe fektetni

Vágólapra másolva!
Stabil bevételekre tesznek szert Közép-Kelet-Európa olajtársaságai főként a dollár mélyrepülésének köszönhetően, miközben az olajrészvények árfolyama az idei várható eredményekre vetítve az európai szektortársaknál jóval kedvezőbb - állapítja meg az Erste Bank Csoport legújabb elemzése. A pénzintézet ugyanakkor csak tartásra javasolja a Mol papírjait.
Vágólapra másolva!

A kőolaj áremelkedése szép eredményeket hozott dollárban számolva, ám a szintén dollárban számolt hordónkénti olajár emelkedésének egy része a zöldhasú leértékelődésének tulajdonítható - olvasható az Erste Bank [origo]-hoz eljuttatott elemzésében. "Euróban az olajárak sokkal stabilabbnak látszanak, mint dollárban számolva, ami alapot ad az OPEC azon állításának, hogy nem szükséges a termelést növelni" - jelentette ki Jakub Zidon, az Erste Csoport olaj- és gázpiaci szakértője. "A dollárnak az euróval szembeni erőteljes leértékelődése okozta azt, hogy legutóbb az olaj hordónkénti ára a százdolláros álomhatár fölé emelkedett. 2007-ben a helyi devizák is erősödtek az euróval szemben, így részben ellensúlyozták az elszaladt olajárnak az upstream üzletágra (kapcsolódó felhasználókra) tett kedvezőtlen hatását" - tette hozzá Zidon.

A következő évekre várható kilátásokkal kapcsolatban az Erste Bank elemzői azzal számolnak, hogy a nyersolaj hordónkénti ára 50 euró fölött marad, várhatóan a 60 eurós ár környékén stabilizálódik, míg a finomítói árréseket továbbra is nyomás alatt tartja a gázolaj alacsony árrése. Bár az Erste Bank elemzői szerint a befektetők pillanatnyilag magasabb kockázatot hordozó befektetésnek tartják a kelet-közép-európai részvényeket, ám úgy vélik, hogy a közép-kelet-európai olajszektor nagyobb profitnövekedési ütemet produkál az elkövetkező években.

A bank elemzői felhalmozásra javasolják a román Petrom, vételre az osztrák OMV és a cseh Unipetrol papírjait, tartásra pedig a magyar Mol és a horvát INA részvényeit. "A magyar Mol esetében még mindig kérdés a közepes olajpárlatoknak való nagyfokú kitettség" - fogalmaznak. "A Mol nagymértékű árrést élvez a dízelolajak terén, ugyanakkor nem látunk olyan tényezőket, amelyek potenciális bővülést eredményezhetnének a jövőben. Ezért fenntartjuk tartási ajánlásunkat a magyar olajpapírra."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!