A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Alig gyengült a forint

Vágólapra másolva!
Előző napi záró értékénél árnyalatnyival gyengébben nyitott szerdán a forint, ám a kezdeti veszteségből már a reggeli kereskedésben visszanyert egy keveset.
Vágólapra másolva!

A budapesti bankközi devizapiacon szerda délelőtt 253,50/70 forintot ért egy euró, szemben a kedd délutáni 253,35/45 forinttal, de a kereskedés kezdetén megfordult 254 forint felett is. A kereskedők különösebb aktivitást nem jeleztek; a hosszú hétvége előtt a befektetők óvatosan nyitnak pozíciókat, így a korábbi napokban kialakult árfolyamsávból aligha lép ki az euró/forint árfolyam.

A forint árfolyama a dollárral szemben nem változott jelentős mértékben, délelőtt 162,50/65 volt a jegyzés az árfolyam, szinte azonos a keddi 162,45/60 forinttal.

Új csúcson a szlovák korona

A szlovák korona szerda délelőtt, 32,190/eurón (253,47 forint), új rekordot ért el az euróval szemben, 9,2 százalékkal az erős oldalon ERM-II-es sávközepéhez képest. Az előző rekordja hétfőn volt, 32,200/eurón.

A szlovák korona gyorsan erősödik a hét eleje óta, amikor az Európai Bizottság jelezte, hogy nem látszik akadályt Szlovákia jövő januárra tervezett euróövezeti csatlakozása előtt. Robert Fico szlovák miniszterelnök kedden úgy nyilatkozott, hogy a szlovák koronát minél magasabb árfolyamon akarják felváltani januárban az euróval, hogy a lakosságnak - mint mondta - minél kevesebbe kerüljön az átállás. Így a piac nem lát korlátot a szlovák korona feltornászásának útjában.

Szlovákia euróövezeti csatlakozásához a végső hozzájárulást az EU-tagországok állam- és kormányfőinek júniusi csúcstalálkozója adhatja meg.

Az Európai Bizottság tavaly márciusban 8,5 százalékkal felértékelte a szlovák koronát, a szlovák valuta sávközepe az európai átváltási mechanizmusban (ERM-II.) azóta 35,4424 korona/euró (akkori árfolyamon 263,671 forint).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!