A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Pici emelkedéssel nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 22,18 pontos emelkedéssel, 23 253,12 ponton nyitott pénteken.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki záró értékéhez képest 0,10 százalékkal erősödött. Londoni értékforgalmazók szerint a nyugat-európai részvénypiacok pénteken továbbra is vegyesen alakulnak.

Kuti Ákos, a Cashline Értékpapír elemzője a nemzetközi piacok hangulata alapján alapvetően optimista kereskedésre számít, amelyben érdemi változást legfeljebb a délután megjelenő amerikai lakáspiaci adatok és fogyasztói hangulatindex hozhat.

Nagy ármozgás csak a Magyar Telekom esetében várható, a papír ugyanis péntektől osztalékszelvény nélkül forog, így nagyjából a 74 forintos osztaléknak megfelelő mértékben eshet az árfolyama - fejtette ki az elemző. Várakozása szerint az OTP piacán előző nap tapasztalt eladói nyomás csillapodhat, emiatt a bankpapír árfolyamában kis pozitív korrekciót valószínűsít, a többi vezető részvény árfolyamában pedig nem vár jelentős elmozdulást.

Eséssel zárt New York, erősödéssel nyitott Nyugat-Európa

A New York-i tőzsdemutatók határidős jegyzései közül a New York-i értéktőzsde fő mutatójáé, a Dow Jones ipari átlagé péntek reggelre 20 ponttal 12 976 pontra csökkent, a Nasdaq összetett mutatójáé 1,75 ponttal 2034,00 pontra gyengült, az S&P 500-asé 2,90 ponttal 1421,70 pontra fogyott.

Péntek reggel a nyugat-európai részvénypiacok az előrejelzéseknél nagyobb kedvvel emelkedtek. A kőolaj emelkedő ára, 0,7-0,9 százalékos nyereségekhez segítette az energiaipari részvényeket, és jók a gyógyszergyárak is, miután a Sanofi-Aventis jó előrejelzést adott ki egyik, fejlesztés alatt lévő szívgyógyszerére. A Sanofi-Aventis maga 3 százalékkal drágult.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója az első óra vége felé 0,46 százalékos nyereséggel 1366,06 pontnál tartott, 9,33 százalékkal elmaradva az év végi értékétől. Csütörtökön 0,4 százalékot nyert, szerdán 0,6 százalékot nyert, kedden 0,03 százalékot vesztett, hétfőn 0,3 százalékot nyert, a múlt héten 1 százalékot vesztett, háromheti emelkedés után. Ebben a hónapban eddig 2 százalékot nyert, előtte áprilisban 6 százalékot nyert, ez majdnem öt éve a legnagyobb egyhavi előretörés volt.

Pénteken a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 20 pontos nyereséggel kezdett, egy óra múlva 27,6 pontos, azaz 0,44 százalékos nyereségnél tartott.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 41 pontos nyereséggel indult, egy óra múlva 49,50 pontos, azaz 0,70 százalékos nyereségben volt.

Párizsban a CAC-40 több mint 2 pontos nyereséggel nyitott, egy óra múlva 20,16 pontos, azaz 0,40 százalékos nyereségnél járt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!