Tőzsdére vinné a víziközműveket a PM

Vágólapra másolva!
A magántulajdon megjelenésével várhatóan nő a működés hatékonysága, a társaságok együttesen elegendő méretűek a tőzsdére lépéshez, és a szabályozási környezet rendezését követően a szektorban megfelelő növekedési potenciál lesz ahhoz, hogy a részvények árfolyama fokozatosan emelkedjen - indokolta a Napi Gazdaságnak a Pénzügyminisztérium (PM), hogy miért döntöttek a víziközmű-társaságok részbeni privatizációja mellett.
Vágólapra másolva!

Tavaly októberben még az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésén Tátrai Miklós, a PM akkori államtitkára úgy nyilatkozott, nemhogy nem indult meg semmilyen privatizációs eljárás, még a kormány napirendjén sem szerepel a kérdés. Igaz, most is kisebbségi tulajdonról van szó, a többségi tulajdont az állam továbbra is meg akarja tartani - erre utal többek között az is, hogy a lex Mol nevesíti a víziközmű-társaságokat mint nemzetgazdasági szempontból stratégiai jelentőségű vállalatokat.

Mivel a részvények kisebbségi hányadát értékesítenék, a tulajdon legfeljebb 20 százaléka pedig az önkormányzatokhoz kerül, a PM elsősorban nem a stratégiai-szakmai, hanem a pénzügyi befektetők és a kisbefektetők érdeklődésére számít. A víziközmű-társaságok várható piaci értéke jelenleg még nem határozható meg pontosan, azonban a jogszabályi környezet rendezését követően a minisztérium reményei szerint tőzsdére vezethetők a cégek - olvasható a Napi Gazdaságban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!