Francois Hollande bukott szocialista elnök volt miniszterelnöke lehet Macron miniszterelnöke is

Vágólapra másolva!
Emmanuel Macron francia elnök ma tárgyal az Élysée-palotában egyik miniszterelnök-jelöltjével, a szocialista Bernard Cazeneuve-al. Az Új Népfront szélsőbaloldali szövetség ugyanakkor azonnal világossá tette, hogy a korábbi miniszterelnök kinevezését nem fogják támogatni.
Vágólapra másolva!

A Figaro közölte, hogy Emmanuel Macron francia köztársasági elnök ma fogadja az Élysée-palotában a miniszterelnök-jelölteket azt követően, hogy a választások óta eltelt két hónapban az országban továbbra sincs megállapodás a kormányfő személyét illetően, miután a nemzetgyűlésben egyik párt sem rendelkezik többséggel.

Előbb Bernard Cazeneuve-t fogadja az elnök a leendő miniszterelnök kinevezéséről szóló konzultációk részeként, majd François Hollande-dal és Nicolas Sarkozy korábbi államfőkkel is fog tárgyalni. A francia lap szerint előbbi nem valószínű, hogy le fogja beszélni korábbi miniszterelnökének kinevezéséről. 

Sarkozy közölte, az országban politikai válság alakult ki, miután hibának nevezte az előrehozott választás kiírását, hiszen ezzel az összes demokratikus politikai párt szétesett és megosztottá vált. Úgy látja, Franciaország a szakadék szélén áll. 

Ha azt mondanánk, hogy sok okunk van az aggodalomra, az még enyhe kifejezés lenne

- nyilatkozta.

Fotó: MAGALI COHEN / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

Az Új Népfront szélsőbaloldali szövetség ugyanakkor azonnal világossá tette, hogy nem fogják támogatni Bernard Cazeneuve kinevezését miniszterelnöknek, helyette továbbra is Lucie Castets baloldali közgazdászt preferálják. Úgy gondolják, hogy a korábbi miniszterelnök nem tudná megvalósítani az Új Népfront programjában szereplő elképzeléseket.

Manon Aubry, a baloldali szövetség európai parlamenti képviselője szerint Macron döntése egyet jelentene a "demokrácia elleni hatalomátvétellel", hiszen minden ürügyet felhasznál arra, hogy megakadályozza a szélsőbaloldal kormányzását. Mathilde Panot baloldali politikus a France 2 műsorában hétfő reggel közölte, Bernard Cazeneuve a kinevezését követően továbbra is a macronista politikát folytatná, és ellenezné az Új Népfront programját.

Hozzátette, hogy elutasítanak minden olyan kormányt, amelyet nem a jelöltjük vezet. 

Azt akarjuk, hogy megtörténjen az, amire a francia nép hangosan és egyértelműen szavazott, vagyis szakítás az Emmanuel Macron által folytatott politikával. És úgy vélem, hogy Cazeneuve úr csak folytatná a macroni politikát

- mondta.

Clémentine Autain, a Francia Kommunista Párt képviselője hétfő reggel a Sud rádióban bejelentette, hogy amennyiben Bernard Cazeneuve-t nevezik ki miniszterelnöknek, azonnal bizalmatlansági indítványt tesz a kormány ellen. 

Karim Bouamrane, Saint-Ouen szocialista polgármestere ugyanakkor érthető okokból elégedett lenne az elnök döntésével, 

Bernard Cazeneuve a köztársaság jó szolgája" 

- jelentette ki. A Figaro szerint Bernard Cazeneuve kerül majd a miniszterelnöki posztra.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!