Erősebben nyitott a tőzsde

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 127,74 pontos emelkedéssel, 21 585,64 ponton nyitott pénteken, ami a csütörtöki záró értékéhez képest 0,60 százalékos erősödés.
Vágólapra másolva!

A tőzsdén az elemzők nem várnak jelentős mozgást pénteken az amerikai inflációs adat közléséig.

Sarkadi Szabó Kornél, a Cashline Értékpapír vezető elemzője szerint a BÉT-en pénteken csekély mértékben ugyan, de alacsonyabb lehet a forgalom az előző napinál. Véleménye szerint a befektetők az amerikai inflációs adatra várnak, amelyet magyar idő szerint délután fél 3-kor tesznek közzé, ezt követően történhet jelentős változás.

A befektetők nagy érdeklődéssel várják a G8-as pénzügyminiszterek helyi idő szerint pénteken Japánban kezdődő tanácskozását is, ahol a dollár és az olaj ára lesz fókuszban - tette hozzá a vezető elemző.

Japán emelkedve zárt

A tokiói értéktőzsde fő mutatója pénteken emelkedett, részben a jó amerikai kiskereskedelmi adatok hatására, részben azért, mert erősödtek a színesfém-kohászati cégek papírjai a nikkel drágulása miatt, és az erősebb dollárnak köszönhetően jól szerepeltek az olyan nagy exportorientált cégek, mint a Sony. A befektetők nagy érdeklődéssel várják a hét végén Japánban tartandó G8-as pénzügyminiszterek tanácskozását, ahol a dollár lesz az egyik fő téma.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 85,13 pontos, azaz 0,6 százalékos nyereséggel 13 973,73 ponton zárt.

A válogatott részvények Topix mutatója 0,6 százalékkal 1371,57 pontra nőtt.

Nyugat-Európa esett nyitáskor

Pénteken reggel a nyugat-európai részvénypiacok 0,13-0,38 százalék közötti csökkenéssel kezdtek, elsősorban az inflációs aggodalmak felerősödése miatt. A piac várja az Egyesült Államok májusi fogyasztói árindexét.

A mutatókat jórészt a gyógyszeripari papírok húzták le: a GlaxoSmithKline, az AstraZeneca és a Novartis 1-1,4 százalékkal esett.

A svájci UBS 2,6 százalékkal erősödött, miután a banknál befejeződött a 16 milliárd frankos tőkeemelés.

A legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 0,4 százalékkal esett nyitáskor, 1255,42 pontra.

Pénteken reggel a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 több mint 14 pontos, 0,13 százalékos veszteséggel kezdett, majd fél óra múlva 35 pontos, 0,56 százalékos veszteségnél járt a mutató.

A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 több mint 13 pontos, 0,38 százalékos csökkenéssel indult, fél óra múlva 24 pont, 0,34 százalék volt a vesztesége.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről